View Single Post
Staro 03.02.2013., 11:58   #9
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Essence mi je uspjela aktivirati OVERLOAD indikaciju na receiveru. To je jedini komad hardwarea i hi-fija svih ovih godina kojem je to uspjelo. Manual kaže da to zasvijetli kada je previsoka razina signala na analognom ulazu.

I stvarno. Uzeo sam multimetre i izmjerio izlazni napon na Line out izlazu 2.16V pri 50Hz (preciznije 2.161V). To je malo više od 2V koliko bi trebao biti maksimum. Kada sam spustio potenciometar u Xonar audio centru na 96, OVERLOAD indikacija na receiveru se više nije palila, a napon je na multimetrima bio točno 2.01V na oba kanala. Samo što onda vjerojatno nije bit-perfect

BTW: ABX-ao sam između DACa na kartici i DACa u receiveru na HD555. Receiver je djelovao mrvu prigušenije u odnosu na Essence, ali razlike su toliko sitne i nebitne da se ni izdaleka ne isplati dati za njih toliko novaca i još imati sve ove probleme, a oprema na kojoj su razlike uočene košta preko 3,000kn retail bez kartice.

EDIT: Konačno sam uspio natjerati ovu karticu da radi kako treba. Sa Unixonar driverima stvar je propjevala, čak sam uspio dobiti bit-perfect playback u Windows Media playeru preko SPDIFa. Originalni driveri od Asusa su jako loši, a i kartica zahtijeva pažnje da se malo bavi s njom. 'Bemti audiofile i njihov pristup stvarima Ne sjećam se kad me neki komad hardwarea toliko namučio. Radi i na Ubuntu 12.10 64bit, sistem ju vidi kao CMI8788.

Ipak ću je zadržati do daljnjega. Vidim da je ST verzija (PCI) discontinued i uz Precision clock tuning koji STX nema postaje raritet na koji imam godinu dana garancije Sviđa mi se što je PCI pa ju mogu staviti nisko u kučište što dalje od grafičke i proca.

Evo par savjeta, quick and dirty:

* Koristiti Unixonar 1.53 drivere
* ASIO output staviti na 24bit. WASAPI također.
* ASIO koristiti samo ako se kartica koristi kao DAC na pojačalu koje može podnijeti napon veći od 2V ili ako se koristi SPDIF-out. ASIO isključi sve kontrole glasnoće u mikserima i glasnoća se može regulirati samo u aplikaciji - može biti opasno ako koristite slušalice.
* Ako pojačalo ne podnosi napon > 2V na line-in, podesite potenciometar u Xonar audio centru na 95 ili niže ako je potrebno
* Ako se sluša na slušalice preko WASAPI sučelja (FooBar npr.), isključiti sistemske zvukove u Windowsima da izbjegnete neugodno pucketanje kad Windowsi požele pustiti sistemski zvuk. To se također događa prilikom promjene outputa i sampleratea i to je tako na Essence karticama Sa slušalicama veće impedancije će se manje čuti to pucketanje, a preko line-outa se gotovo i ne čuje.
* Prije nego uštekate slušalice i stavite ih na glavu, smanjite glavni potenciometar u Xonar audio centru na nisku vrijednost recimo 4-5 da izbjegnete oštećenje sluha
* Ako vam se ne da stalno mijenjati samplerate u Xonar audio centru prema onome što slušate, podesite ga na 192kHz
* Extra high gain +18dB (300-600ohm) postavke za slušalice daju najbolji zvuk na slušalicama niske impedancije. Probano na HD555, PX100 i MX550.
* Bit-perfect output dobivate forsiranjem istog sampleratea kao i ono što slušate na 24bit rezoluciji (da, 16bit file na 24bit outputu daje bit-perfect van). Ovo vrijedi za WASAPI i Windowse (Control panel -> Sound -> Advanced -> Samplerate bit depth when in shared mode..)
* Ne dirati mixer u Xonar audio centru ako ne znate točno šta radite, samo glavni potenciometar

Zadnje izmijenjeno od: medo. 04.02.2013. u 17:49. Razlog: quick & dirty
medo je offline   Reply With Quote