Citiraj:
Autor The Pill Man
Uvijek žurba, ali na ovo se moram osvrnuti...
Ovakva tvrdnja nije točna kod nijedne robe koju kupujete ili ne kupujete. Sudjelovanjem ili ne u trgovini direktno utječete na stanje tržišta a samim tim i na druge potrošače!
Ovo posebno ima smisla kod komunalnih usluga gdje jedan potrošač može bitno više uticati na opće stanje (iako mu je utjecaj još uvijek u promilima).
Poanta je u globalnoj percepciji.
Dakle, ako samo na 10 foruma uvjerimo ljude da napuste žarnu nit i prijeđu na štedne imamo približno ovakvu računicu:
- 1forumaš = min 1žarulja x 10h =>
(1žarna od 100w) x 10h= 1kWh
(1štedna od 23w) x 10h= 0.23kWh
Ušteda=0.77kWh /danu
-500forumaša x 0.77kWh=385kWh
385kWh x 365 dana=140 525kWh/godišnje=140,5MWh/godišnje
-Ušteda na 10 foruma x 500forumaša =5000forumaša=1405MWh/godišnje
-1 turbina u HE Jaruga daje oko 6MW dakle
1405MWh / 6MW = 234h
što je oko 10 dana rada godišnje manje samo na 5000 forumaša.
Ovdje treba dodati još i troškove sklopne opreme, generatora, transformatora, dalekovoda... i za RH ključno UVOZA energije.
Ukratko, utjecaj na tržište pojedinca nije velik ali ako svoje razmišljanje podijeli sa drugima može stvari promijenit na bolje.
|
Moram priznat da nisam skužio poantu. Što će se promjenit ak ja stavim ledice doma? Dobit ću manji račun za struju. OK. I kaj s tim? HEP će uvest manje struje, i manje će je platit. To što će HEP popušit novce zato što će uvozit više struje, mošsimislit. Kupe struju po jednoj, meni je prodaju po drugoj cijeni i imaju zaradu. Nije baš da sam čuo da fali struje i da se uvode redukcije.
I potpisujem domisov post.