Od zike trenutno slušam uglavnom svoje oriđiđi zripane CDe u FLACu. Puno je 96/24 i 192/24 materijala ovih nekoliko dana prošlo kroz tu karticu tipa Artur Pizarro sa škotskim orketstrom svira Bethovena u 192/24, Parov Stelar, Santana, Rush, Dire Straits, Depeche Mode, Mike Oldfield, Kent Poon...
Sve stoji. Moja očekivanja su bila primarno vezana uz pojačalo za slušalice. Možda je marketing ASUSa trebao napomenuti da je Essence optimizirana za sluške visoke impedancije... štagod kakogod, činjenice su tu. Nije zlato sve što sija.
ASIO je problematičan jer gubiš kontrolu glasnoće preko Xonar audio centra i moraš poglašnjavati u Foobaru. Tu imaš dva problema. Prvi je da zvuk preko ASIO drivera zapinje kao kad CD player preskače čim procesor bude malo zaposleniji.
Drugi problem je u slušanju na slušalice. Ta zvučna ima opako jak izlaz za slušalice. Pojačanje se regulira 0-100. Ugodno slušanje je 10-15, a preko 25 je preglasno na mojim HD555. I to na normalnom gainu... kad je extra high onda je preko 5 preglasno. Sad zamisli koliko je glasno na 100. Može dogoditi da digneš neki drugi player koji podesi svoju glasnoću na najjače i podere ti uši ako ne i slušalice jer ni Windows mixer ni Xonar Audio Centar više ne kontroliraju glasnoću.
WASAPI nema te probleme, ali ima ono krckanje koje se na pojačalu preko line-outa gotovo i ne čuje, ali na slušalicama baš bode.
Sve navedene probleme nemam na onboard zvučnoj bilo da guram coax, optiku ili analogno. ASIO nemam na ALC889 i ne treba mi

Kajgod Foobar gurne preko toslinka, receiver dekodira (pod uvjetom da je stereo, naravno) pa se ne moram gnjaviti sa resampliranjem u Foobaru ili selektiranjem sampleratea u Xonar Audio Centru.
Postoje
Unixonar driveri koje ću probati sutra, ali ono...
BTW: dok sam ovo pisao forsirao sam gain za slušalice na +18dB za visoku impedanciju slušalica (300-600ohma) i dobio zvučnu sliku kao na vanjskom pojačalu i receiveru, ali sam izgubio dinamiku i dobio distorzije kao da sam negdje uključio kompresor. Forsanje srednje impedancije (64-300ohma) na HD555 zvuči negdje između, ali opet ne tako dobro kao na hi-fi receiveru ili hi-fi pojačalu.
Ah.... izlaz za slušalice na Essenceu je izgleda stvarno prenapuhana priča.