View Single Post
Staro 31.01.2013., 12:48   #1
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
ASUS Xonar Essence ST

Moram reći da sam kao ljubitelj dobrog zvuka razočaran ovom karticom i naprosto moram to podijeliti.

Zvuk sa PCa sam Toslinkom iz onboard ALC889 zvučne vodio u Pioneer receiver i njegov interni AKM 96/24 DAC sa 64x oversamplingom je to pretvarao u analogiju i pojačano gurao direkt u Mission M34i.

Essence ST spojen u isti taj receiver preko kvalitetnog cinch interkonekta na prvu ne daje nikakve razlike u zvuku. Probam s pojačalom umjesto receivera - ista stvar. Mrvu bolje definirani visoki u odnosu na onboard i to je to. Probam svoje modane HD555 direkt u Essence ST i opet razočaranje. Soundstage praktički ne postoji. Oba receivera i pojačalo koje imam daju daleko širu stereo sliku sa HD555 nego moj Essence ST, a nisu ništa spektakularno.

Software je koma. Xonar audio centar npr. ne pamti položaj potenciometra za Line out i Headphone out, pa svaki puta kada prešaltavate između ta dva izlaza morate mišem vrtiti nespretni okrugli potenciometar da prilikom prebacivanja sa Line Outa na HP out ne bi ostao bez ušiju i možda slušalica. Prilikom prebacivanja sampleratea ili izlaza svaki puta se čuje krckajući prekid i prema forumima to je normalno Slušam muziku (FooBar/wasapi-push) i kad Windowsi požele pustiti neki sistemski zvuk, čuje se isto to krckanje. Ako previše pojačate zvuk kartica radi hard limiting što je dobro, ali nema neke jasne indikacije u kojem trenutku se limiter aktivira.

Eto, prije nego što počne flejmanje, reći ću da kartica daje kvalitetan zvuk, ali IMHO meni ne vrijedi tih 1,400kn koliko košta i zbog tih audiofilskih fora i krckanja (vjerojatno nema mute tranzistore da ne kvare zvuk) te nedovršenog softwarea ostavlja dojam poluproizvoda. I ne, ne da mi se mijenjati OP-AMPove, želim da za te novce bude izvrsna ovakva kakva je.

Eto, malo iskrenih dojmova. Čini mi se da ću ju vratiti.