View Single Post
Staro 29.01.2013., 09:11   #160
medo
#erase startup-config
Moj komp
 
medo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,002
Već tri godine u stanu imam isključivo E27 halogene žarulje snaga od 28-105W. Neke su od Osrama, neke od Philipsa. Kupljene su u Bauhausu, Kauflandu, MD Profilu... rade na 220V u standardnom E27 grlu bez transformatora. Do sada je samo jedna izgorila.

Razlog je kvaliteta svjetla koja vjerovali ili ne utječe i na naše raspoloženje i zdravlje, a ne samo za oči. Preporodio sam se otkako sam prešao na njih pogotovo u kuhinji gdje se sada puno bolje vidi ono što se kuha i peče.

Te halogenke daju najkvalitetnije svjetlo gotovo identično sunčevom osim onih 18W-28W koje mi se čini daju više toplo svjetlo. Obične wolframove daju mrvu lošije svjetlo i troše više. Prestao sam koristiti plafonjere jer mi one kvare svjetlo.

LED žarulje i CFL štedne žarulje više ne koristim jer daju neprirodno svjetlo koje bode oči. Osim toga, CFL imaju puno nedostataka.

Za početak, emitiraju (štetno) EM zračenje u području 30-40kHz i titraju što se lijepo vidi pod stroboskopom ili high-speed kamerom što je ujedno razlog zbog čega stavljaju po tri cijevi na jednu štednu kako bi se to titranje ublažilo i umanjio efekt pritiska u glavi i glavobolje uslijed istoga. Iz istog razloga se stavlja više dugačkih neonskih cijevi jedna pored druge u većim radnim prostorima jer onda titraju naizmjenično.

Osim toga, CFL žarulje navodno kvare struju u stanu stvarajući harmonička izobličenja na izmjeničnoj struji što se lako mjeri. Nije mi poznato kakvog to utjecaja ima na rad ostalih elektroničkih uređaja u stanu, ali za električne instalacije to ima efekt da električne instalacije u stanu pretvori u mrežu antena koje to emitiraju u prostor poput onog famoznog Pest-rejecta.
__________________
"It's not a bug, it's a feature!"
1N6pJsvusP7afu23qs1uBscK16wfcG7C8m
medo je offline   Reply With Quote