24.01.2013., 14:03
|
|
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Moram napraviti upgrade dvije konfe. Budžet 10k kn, na firmu preko virmana (keš), mjesto kupnje nebitno. Naručio bih slijedeći tjedan.
1. komp iz Moj komp
Potrebno: cpu, mbo, ram, vga. Namjena: svaštarenje. Klokanje 0 bodova, volim nešto zaigrati s vremena na vrijeme pa bih volio da je vga malo solidnija. Preferiram Intel. Mbo mora imati bar 8 SATA konektora jer ih toliko sada koristim, usb 3.0, SATA3 (trenutno je samo SSD na SATA3). Najbitnije stavka mi je tišina. Čim tiše, tim bolje. Ako se ventovi (default CM 140mm usisni i 120mm ispušni) mogu priključiti na mbo i tamo kontrolirati njihov napon putem BIOS-a super. Ako ne mogu, nema frke. Uz grafu, ispuh mi je najglasniji jer sam ga morao priključiti na system fan konektor na ploči koji daje 12V.
2. office konfa
Trenutno: Athlon X2 4000+ (s.AM2), 4Gb DDR2, Gigabyte GA-MA69VM-S2, WD SATA 160Gb, Pioneer DVR-107 IDE prža, Fortron 350PNF, Philips 22" 1920x1080. Namjena: malo jači office poslovi. Koristimo specijalni program baziran na MS SQL Serveru 2008 pa to troši resurse (više ram nego cpu jer rijetko kada proc ide na više od 50% opterećenja, a u pitanju je prastara platforma). Uz to ide MS Office paket, Abby FineReader, a drugi programi su beznačajni po pitanju resursa. Proizvođač tog programa, LibusoftCicom (www.spi.hr) nam je sugerirao i5, 4 WD Black 500Gb u RAIDu, 8Gb rama, W7 Pro x64 i brand name konfu.
Potrebno: cpu, mbo, ram, hardovlje, OS. Ploča mora ima hardverski RAID jer bi napravio RAID1 polje zbog važnosti podataka (mislim da su mi za to dovoljna i 2 harda, ispravite me ako griješim). Grafa može APU, ali da ima DVI na mbo. Prža se koristi prilično rijetko pa bi radije uzeo IDE kontroler nego kupovao novu pržu.
|