Pa kajjaznam, mislim da ni drugi proizvođači tog renomea ne nude ništa bolje od B&W, u smislu kvalitete izrade ovisno o klasi zvučnika. U zadnje vrijeme sam malo pobliže upoznao model CM1 kod jednog frenda, doduše ne baš u auditivnom smislu jer su uvjeti bili potpuno neprimjereni - kuj'na veličine mog stana, Miele aparati i talijanske pločice - a bogme smo slomili i dvije butelje kak se veli "na dobar dan".....
No dok sam još imao osjet opipa, malo sam kuckao i pregledavao zvučnik, i tu se nema što puno prigovorit bez obzira na naljepnicu "made in China" (pitao me frend: "a gdje su tvoji zvučnici napravljeni?" U Hrvatskoj, velim, a on meni "ma idi u k...")
Ok, to je zvučnik ipak više klase, ali mislim da je otprilike ista razina kvalitete i kod većine drugih brendova u toj klasi - Kef, MA, Dali, Wharfedale, ne znam jel se može kupit Focal još uvijek……
B&W je uvijek imao taj malo naglašeni visoki (što se u njihovim prospektima naziva "transparentnim") i općenito „žešći“ zvuk – recimo kao da su imali „studijsku“ briju kao PMC recimo - pa i originalni 801 Matrix je bio zamišljen i reklamiran kao "studio monitor" bez obzira na neuobičajen oblik. No PMC-a još nema ispod 10k kuna, pa čak i standmountera…
Sve u svemu, u toj klasi (do 1000 eura) samostojeći zvučnici će biti uglavnom slični po kvaliteti izrade i veličini (količini basa), a karakter zvuka će ionako biti određen u kombinaciji sa ostalim karikama sustava, pa je možda dobro odmah napravit kompletan „plan nabave“ čak iako nema dovoljno sredstava odmah.
Mogao bi nazvati i Leđenca (Audio Epilog) prije nekog vremena je nudio Isse za 3.000 kuna, pa možda nije ispraznio lager u potpunosti. To bi moglo biti dobro za veliku sobu, kvaliteta izrade je najmanje kao onaj CM1 (treba pripazit na „pikice“ na finišu samo), a i gospođi će se vjerojatno svidjet (mojoj jest

)