Citiraj:
Originally posted by RAK
Služi!
Ako imam dva diska i fake RAID kontroler, valja to iskoristiti. Makar mi se Windowsi brže dignu, brže se otvori Word i brže prebacijem bilo što sa diska C na ova dva.
Većina nas koristi komp za apsolutno sve pa i za video "obradu". Dok se to radi, radi se i nešto drugo i kod toga je RAID bolji.
|
U tome i jest bit (ne)shvatjanja RAID-a. Onako generalno, i ne zamarajuci se detaljima koji su apsolutno potrebni za kreiranje korisnog RAID polja, RAID kod kucnog korisnika nema smisla jer:
a) (RAID 1) kucnom korisniku ne treba redundancija i bespotrebno gubi ogroman kapacitet
b) (AID 0) kucnom korisniku ne treba brzi disk od danasnjeg prosjecno brzog diska a ima nekoliko puta vece sanse da izgubi podatke
Dakle, kucnom korisniku (R)AID moze biti samo kontraproduktivan. Ono o "obradi" videa i slicnome mozemo obijesiti macku o rep, jer ce svaki disk unazat nekoliko godina odraditi taj posao "obrade" besprijekorno.
Citiraj:
I tko si ti da nekome drugom namečeš što on ŽELI. Ne postoji niti jedan bolji razlog da se nešto napravi na svom kompu od "JA ŽELIM".
|
Ah, ta varljiva slova, nikada s njima na zelenu granu. Ako se pak zaista potrudis, vidjeti ces da covijek kojem sam folowupao _planira_ kupiti SATA disk i zanima ga ima li ikakvih poboljsanja u njegovoj domeni rada ako to napravi; isto pitanje postavlja se za RAID. Da je _zelio_ to napraviti, vjerojatno ne bi pitao ovdije, nego jednostavno odsetao do svoje omiljene prodavaone racunalne opreme, uzeo dva diska i spojio ih i RAID. Isto tako, ako se dobro zagledas u moj folowup, primjetiti ces da nikome ne namecem nista. Mozda na prvi pogled ne izgleda tako, ali s vremenom... Dakle, kao sto si ti mene svojedobno ucio pristojnosti, drzim da tebi nitko nije rekao da nije lijepo stavljati ljudima rijeci u usta. No opet, za razliku od tebe, ja si to ne uzimam nimalo pri srcu a jos manje da bi se ljutio kada netko to napravi.