View Single Post
Staro 05.06.2005., 15:35   #9
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Originally posted by RAK
Služi!

Ako imam dva diska i fake RAID kontroler, valja to iskoristiti. Makar mi se Windowsi brže dignu, brže se otvori Word i brže prebacijem bilo što sa diska C na ova dva.

Većina nas koristi komp za apsolutno sve pa i za video "obradu". Dok se to radi, radi se i nešto drugo i kod toga je RAID bolji.
U tome i jest bit (ne)shvatjanja RAID-a. Onako generalno, i ne zamarajuci se detaljima koji su apsolutno potrebni za kreiranje korisnog RAID polja, RAID kod kucnog korisnika nema smisla jer:

a) (RAID 1) kucnom korisniku ne treba redundancija i bespotrebno gubi ogroman kapacitet
b) (AID 0) kucnom korisniku ne treba brzi disk od danasnjeg prosjecno brzog diska a ima nekoliko puta vece sanse da izgubi podatke

Dakle, kucnom korisniku (R)AID moze biti samo kontraproduktivan. Ono o "obradi" videa i slicnome mozemo obijesiti macku o rep, jer ce svaki disk unazat nekoliko godina odraditi taj posao "obrade" besprijekorno.

Citiraj:
I tko si ti da nekome drugom namečeš što on ŽELI. Ne postoji niti jedan bolji razlog da se nešto napravi na svom kompu od "JA ŽELIM".
Ah, ta varljiva slova, nikada s njima na zelenu granu. Ako se pak zaista potrudis, vidjeti ces da covijek kojem sam folowupao _planira_ kupiti SATA disk i zanima ga ima li ikakvih poboljsanja u njegovoj domeni rada ako to napravi; isto pitanje postavlja se za RAID. Da je _zelio_ to napraviti, vjerojatno ne bi pitao ovdije, nego jednostavno odsetao do svoje omiljene prodavaone racunalne opreme, uzeo dva diska i spojio ih i RAID. Isto tako, ako se dobro zagledas u moj folowup, primjetiti ces da nikome ne namecem nista. Mozda na prvi pogled ne izgleda tako, ali s vremenom... Dakle, kao sto si ti mene svojedobno ucio pristojnosti, drzim da tebi nitko nije rekao da nije lijepo stavljati ljudima rijeci u usta. No opet, za razliku od tebe, ja si to ne uzimam nimalo pri srcu a jos manje da bi se ljutio kada netko to napravi.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote