Citiraj:
Autor Lourdin
Znači dotični je recenzirao krk rp6, te spojio Woo Audio WA2 na njih. To nije imalo nikakvog utjecaja na zvuk, već je samo služilo za podešavanje volumena? Ili? Moram reći da mi nije baš to sad jasno 
|
Na aktivnom zvučniku preamp dio predstavljaju ulazi i kontrola volumena. Jedan moj poznanik, ne samo audiofil već i ozbiljni audio-konstruktor, veli da je preamp zapravo "utišavač", jer od CD playera nadalje komponente imaju veliki output level (nominalno 2V, navodno neki DAC-ovi do 8V).
Ulazna osjetljivost komercijalnih predpojačala je prosječno 0.5V (500 mV) jer poteciometar za glasnoću zapravo utječe istovremeno na dva faktora - "gain" i "level", pa se tu zapravo radi o svojevrsnom kompromisu (profi oprema obično ima mogućnost podešavanja i jednog i drugog).
Dublje objašnjavanje prelazi moje mogućnosti, no u principu mi je poznato:
- značaj potenciometra za volumen je za kvalitetu zvuka velik, možda čak i presudan
- ako imaš u lancu više od jednog, sigurno kompromitiraš kvalitetu, pitanje samo koliko ti je važno.
Općenito je dobro imati što manje kontrola na putu signalu, a to uključuje i bas, treble i pogotovo loudnes - dakle cilj je da iz zvučnika izađe točno ono što je zapisano na nosaču (pa bila to i datoteka)
Jedina iznimka takvoj filozofiji su Room corection (u manjoj mjeri) i neki DAC-ovi, ali tu je stvar u softveru - ljudi tvrde da je najbolji konverter današnjice, BerkleyAudioDesign (ima ga za kupiti kod nas) uspijeva predvidjeti dijelove skladbe koji fale!!! na snimci (zbog nedostataka opreme za snimanje), pa da bi ih onda uspjeli re-kreirati onako kako su izvorno bili odsvirani.....
Kakav je to softver teško je i zamisliti, no čovjek mi je to ispričao u kontekstu da je veći dio high-end opreme prodavanje magle i debelog komada aluminija, ali da recimo ova stvar vrijedi i više nego što košta (a košta 5-6k dolara).