View Single Post
Staro 08.01.2013., 19:42   #17
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Omerta Pregled postova
ovdje sam samo mijenjao u kupaoni jer sam se pod hitno htio riješiti štednih (Hg) sijalica..
No ajde, okinuti ću sutra koju fotku u istoj prostoriji ali sa žaruljom od kakvih 40-50W.. (ako ju imam doma)..
Citiraj:
.. gdje se igrom slučaja nalazi Hg koju sam ionako namjeravao maknuti a naročito nakon jučerašnjeg odgledanog dokumentarca :
Citiraj:
ŠTEDNE SIJALICE - dalje u textu "Hg"
Ukratko, nisu nimalo štedne jer da bi se proizvele potrebna je kudikamo veća potrošnja energije naspram proizvodnje klasičnih žarulja, nisu nimalo štedne pri prosječnom korištenju (on/off) jer prilikom paljenja povuču više el.en. naspram žarulja, imaju poček paljenja zbog elektronike/startera u sebi a tek nakon par minuta dosegnu svoj max davanja svjetlosti, sadrže vrlo otrovnu živu koja se prilikom pucanja Hg-a raspršuje po površini i za temeljito čišćenje potrebno je angažirati tvrtke koje se bave opasnim otpadom, što naravno malo tko prakticira zbog visokih troškova. Frekvencija koju proizvode je veća od 11000Hz. I na poslijetku, moraju se deponirati u točno za to predviđene kontejnere a proces razlaganja navedenog otpada je mnogo složeniji i dugotrajniji od razlaganja žarulja, što naravno iziskuje puno veću potrošnju raznih energija. Jesu li štedne?

Očito si gledao "Na rubu znanosti" sa Robertom Icke-om i očito je da si podložan ovoj vrsti ispiranja mozga

Inače, za trud i obavezno poslikaj kod frenda tu LED od 20W da vidimo kako to izgleda u 5x5m prostoriji.

srale7 je offline   Reply With Quote