View Single Post
Staro 29.12.2012., 10:17   #66
Omerta
Premium
Moj komp

Omerta's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Što se tiče lumena, ja se ne bi brinuo za to (jer brojke jako variraju i kod velikih i poznatih proizvođača a kamoli kod kineza), jer ono što je bitno za nas korisnike svJetla je RASVIJETLJENOST, drugim riječima, koliko svjetla (svjetlosnog toka) pada na neku površinu. Mjerna jedinica je lux (lx) i naravno ovisi o površini na koju pada ta svjetlost. Jer lux je lm/m2, znači koliko svjetla pada na neku površinu. Dok lm je samo koliko svjetla izlazi iz lampe/žarulje, a što to nas briga, nas zanima lux.
Tako da lako izračunate što vas zanima. Lumene podjelite sa površinom koju osvjetljavate (m2).
Za normalan rad, potrebna je rasvjetljenost od cirka 200 lx (meni je ovo i više nego previše , samo dok učim treba mi upola manje, a dok sam na kompu dovoljno mi je i 50).
Znači ako neka žarulja ima 450 lm (recimo toliko kao ima LED koju sa uzeo) i površina (moje) sobe je 9 m2, ispada 50 lx, što je meni dovoljno. Ove brojke su sve relativne, jer ovisi i na kojoj je visini LED lampa ili neka žarulja - što je ta "žarulja" više postavljena, "dole" će biti manje svjetla, naravno..
Tek sam kod nekolicine prodavača sa Baje vidio tablice gdje se spominje lux.