Citiraj:
Autor medo
dovoljan je OFC kabel nekih 2.5mm2 presjeka ili više ako su veće duljine (od viška presjeka glava ne boli), te dobri konektori s obje strane kako ne bi svako malo morao čistiti okside s kontaktnih mjesta.
izd*kavanja poput skupih Monstera, Audioquesta i sl. idu u istu kategoriju kao i Denonov UTP kabel od 500$USD 
|
Ok, makar ovdje pričamo o kablovima od 10k eura na više (vidi Nordost Baldur, Cardas ClearBeyond, ili Audioquest Wild/YSL.....)
Naravno da je i 1.000 Eura puno, no tu čak možeš nekako naći i logike - npr. materijal samo za početak:
2 x 3 metra srebra ili vrlo čistog bakra pa puta promjer (desetke žičica ili nekoliko žičurina), pa bužir od kevlara ili nečeg takvog, konektori od rodija ili platine itd....neki proizvođači stavljaju razne skretnice, networke, pa ajde nek i to ponešto košta....
Pa onda proces proizvodnje, ako pričamo o kablovima koji se rade manufakurno:
- navodno Sumić sam izvlači žice iz komada srebra, moguće je da ih netko kuje onak ko što japanci rade katanu...
pa razne vrste tretiranja - četkanje žica, zaštita od oksidacije, krio komora...... pa onda ak se upleću žice, sigurno se radi o poslu koji treba obavljati stručnjak i koji neminovno traje dulje vrijeme - dakle dnevno se može proizvesti samo određen broj primjeraka.
Ako se radi industrijski, tvrtke sigurno računaju u cijenu proizvoda i amortizaciju sredstava, hladni pogon i slično.
U cijenu se uračunava u nekom postotku i vrijeme potrebno za
R & D - kod kablova mislim da se stvarno može najviše raditi o vremenu za testiranje, uz određeno inžinjersko predzanje.
I na kraju vjerojatno neki postotak za reklamu.
Očito se može natuć neka cijena i na tak prozaičnim proizvodnima kao što su kablovi, al stvarno ne mogu skužit onakve cijene. Ne znam, na sreću vjerojatno, kakve su cijene srebra i zlata, ali opet mislim da baš tolko ne može koštat nešto čega ima za 10 kuna, pa da na kraju završi s 10 tisuća puta većom cijenom..