Citiraj:
Dijete mi neide na posao i ne vozi još:-)
|
A to znači da se u autu voze samo vozači? Ni u trgovinu nikad ne vodiš dijete? Kako kupiš cipele? Jedan broj gori, doli pa vraćaš što ne paše? Rođendani, vrtići bolnice (pazi bolnica se klimatizira a u nju dolaziš zbog alergije

) ...
Citiraj:
Mi pričamo isto samo...Zato sam i stavio ima u navodnike
Nego, kao što si i sam napisao, najveći potrošači su najaktivniji preko dana, dok navečer struje "ima" samo zato jer ne možeš kućanstvo staviti kao neki ozbiljan potrošač a izvori ne idu na shutdown u 15.00h.
|
U HR zbilja ne idu, kod nas se samo smanji uvoz jer premalo proizvodimo, ali ako pričamo globalno, (a ekologiju tako i treba gledati) DA izvori se gase kad su nepotrebni i to selektivno po točno određenoj i vrlo složenoj logici.
Npr.:
-ako u HE akumulaciji imaš nizak vodostaj a zadovoljen tehnološki minimum, iako je to najjeftiniji oblik energije (mislim kad je HE već izgrađena dakle u pogonu, kompletan troškovnik sa izgradnjom i life timeom i ostalo je već posebna tema...) ugasit ćeš turbinu kad sustav ne traži energiju da bi sačuvao vodu za onaj dio dana kad su opterećenja maximalna.
-ako imaš dovoljno kapaciteta i takvo je doba godine da peak potrošnje zadovoljava tvoje stanje akumulacije ugasićeš neku dizelku, ...
Citiraj:
Niti jedan ispravan sistem neće dozvoliti generatoru da izgori pa čak ni na 130% opterećenja (overload i druge zaštite). Nema govora o grešci zato jer je sustav preopterećen nego zato jer je neispravan.
|
Nisi shvatio bit...
Naravno da neće izgorit agregat, nego će "ispasti" a tada će ostali biti još opterećeniji pa će vjerojatno doći do lančane reakcije... zbog koje (bilo 1 agregat ili 100 ispadnuti) ti pada učinkovitost sustava.
Dakle bit je u tome što ako koristimo štedljivu opremu , smanjujemo potrebu nadogradnje sustava opskrbe. Samim tim gledano dugoročno, svi štedimo i profitiramo:
-potrošač zbog manje cijene na kraju mjeseca
-proizvođač zbog veće učinkovitosti sustava i manjih vlastitih troškova
-prijenos zbog veće učinkovitosti sustava i manjih vlastitih troškova
-država zbog oslobađanja dijela novca iz proračuna za kapitalne investicije i manjih vlastitih troškova...
Ukratko, da sad ne kompliciramo raspravu nepotrebno...
štedne žarulje načelno pozdravljam, iako ima primjena (doduše rijetko) kad nisu najbolji izbor. Što se ostalih stvari tiče, doći će na red kako tržište bude diktiralo, u prijevodu cijena.
Kad se dođe do kritične točke na tržištu opet će trebati presjeći i reći, OK ovo zabranjujemo, jer bez zabrane se ni azbest nebi izbacio...