Više puta sam se osobno uvjerio da se nikakvi lcd televizori nemogu nositi sa crt kantama kod prikaza sd sadržaja. Međutim plasmu u duelu sa crt-om nisam imao prilike vidjeti
Do jučer
Naime sestra kupila lijepu plasmicu (prema mojoj preporuci) panasonic tx-p50st50
Taj tv je bilo relativno lako probrati jer se od većine ostalih modela plasmi u trgovini isticao boljim prikazom u uvjetima jakog ambijentalnog svijetla.
Tv je impresivan, kako vanjštinom tako i kvalitetom slike. Konačno sam vidio tanki tv koji je u stanju prikazati duboku crnu boju na razini crt-a. Također u odnosu na lcd ovdje su boje vidljivo punije i izraženije, čak i kada su na sceni neki krajobrazi u polumraku ili sjeni što je kod lcd-a redovito fail.
Za usporedbu, pri ruci mi se našao sanyo crt ce28d4-c. 70cm dijagonale crt škatula koja već trinaest godina korektno odrađuje svoj posao.
Konkretan model u sporedbi sa ostalim crt-ima je tek prosječan, ali ipak dovoljno dobar da pobjedi ovog gorostasa sa desne strane kada se radi o prikazu naših sd programa.
Na crt-tv-u je bolje: kontrast (Kod oba tv-a prikaz crne boje je približno isti,ali crt tu ipak debelo odskače sa boljom svijetlinom slike).
Nadalje na crt-tv-u je slika vidljivo bogatija detaljima zbog nativne rezolucije sd programa koja savršeno odgovara crt-u, dok plasma tu mora skalirati svoju full-hd rezu).
Ono što je bolje na plasmi je savršena geometrija i slika bez treperenja, (samo u odnosu na ovaj model crt-a) te veličina ekrana i dizajn što svakako ima svoje čari, posebno u velikom dnevnom boravku.
Plasma je sa svojim mogućnostima zasigurno bolji tv, nemoram ni spominjati koliko impresivno izgleda hd sadržaj. Međutim za sd program ja dileme nemam, crt je bolji izbor!
Slike koje prilažem su slikane u hipu i nisu baš nešto fokusirane, ali dobro pokazuju stanje stvari šta se svijetline slike tiče
Plasma je bila u modu slike normalno, kontrast je na vrijednosti 40 (na skali od 1 do 60)ostali parametri slike su tvornički postavljeni na pola
Kontrast crt televizora je na skali od 1 do 63 na vrijednosti 45