View Single Post
Staro 15.12.2012., 16:34   #17
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Evo gledam malo ta rjesenja koju bi HR porezni obveznici trebali uvesti i usporedjujem sa iskustvima koje imam ja sa fiskalizacijom u BiH.

Jedina prava stvar koju su u BiH uveli je ta sto je prilagodjavanje programa na kojima se do fiskalizacije radilo zaista bilo minimalno jer "vecinu posla" vezano za fiskalne račune odradjiva sama fiskalna kasa, odnosno printer. Nije bilo potrebno kupovati nove programe i racunala ako su tvorci originalnog programa kojeg koristite jos aktivni.
Konkretno, ja i dalje radim u programu koji je napisan u Assembleru. Trebala mi je minimalna korekcija samog programa i prelazak sa cistog DOS racunala na Windows (XP, Vista, 7, nije bitno) radi podrske za USB.

Sto se tice konekcije na server od PU, u BiH je napravljeno tako da otprilike jedanput u 24 sata fiskalna blagajna posalje podatke na server iz svoje fiskalne memorije (koja je zapecatirana i kojom se ne moze manipulirati a da se ne unisti pecat i prekrsi zakon). Taj proces se ne moze kontrolirati. AKo je kasa upaljena ona ce dignuti podatke na server i izbaciti obavijest.

Nadalje, sve kase u sebi imaju ugradjen GSM modul i svaki porezni obveznik je duzan sklopiti ugovor sa jednim od tri telekom operatera (trosak cca 36 kuna mjesecno) te tako omoguciti pristup na server. Cijeli proces radi i na obicnom GPRS-u i jos nisam cuo da netko nema fiskalnu kasu radi nedostatka GSM signala. Dakle, ne moze se desiti da ne mozete izbaciti racun radi toga sto nema trenutne veze sa serverom. To uopce nije bitno.

A ako je slucajno fiskalna kasa u kvaru pa se ne mogu izdavati fiskalni racuni onda je obveznik duzan izdavati rukom pisane fiskalne racune i iste nakon uspostavljanja rada kase izbaciti preko nje.
Pa smo tako ove godine imali slucaj da su drugovi u poreznoj previdjeli jednu malu sitnicu a to je prijestupna godina te tako 29.02. je cijela Federacija bila u blokadi sto se tice fiskalnih racuna posto su kase stalno javljale gresku neispravnog datuma i iz istog razloga uopce nisu funkcionirale sve do sutradan.

Da ne govorim o opcoj prevari drzave i pojedinaca (uvoznika fiskalnih kasa) koji su se obogatili u procesu fiskalizacije posto su iz Bugarske uvozili fiskalne kase koje su ih tamo kostale od 60 EUR do 120 EUR i ovamo prodavali po zakonski reguliranoj cijeni od minimalno 350 EUR pa do 1000 EUR.
Nadalje, koliko je poreznih obveznika promijenilo programe na kojima rade samo zato sto su bili uvjeravani da im fiskalizacija nece uspjeti ne trenutnim programima. Pa uz to i nova racunala. Pa poslije toga lov porezne na ilegalno instalirani software. Pa pausalna placanja servisima po 100 kuna mjesecno a u biti kada vam se nesto pokvari to morate ekstra platiti bez obzira na pausal. I godisnji nepotrebni pregledi kasa koji se takodjer placaju po 1000 kuna (a u biti dodje inspektor i udari pecat u servisnu knizicu da je uredjaj pregledan a on nije ni dirnut posto nema ni potrebe).
Uglavnom, opca pljacka.
I sada se cude sto je porez uprihodjen nakon uvodjenja fiskalnih blagajni manji nego prije fiskalizacije a to sto se zatvorilo brdo malih obrta iz razloga sto nisu mogli podnijeti toliki trosak nikoga ne cudi.