View Single Post
Staro 12.12.2012., 22:10   #456
Alvin
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor The Pill Man Pregled postova
Što se alergije tiče, jedino 100% rješenje je selidba na bahame i sl. jer klimama si okružen od trgovine, posla pa do auta...
Dijete mi neide na posao i ne vozi još:-)

Citiraj:
Da ne bude zabune, jeftina struja ne znači da struje "ima" više već da su resursi el. mreže manje opterećeni. Naime tarife se i uvode kako bi se disperzirala potrošnja el. energije tokom dana kako bi ista instalirana snaga zadovoljila veći broj korisnika, a samim tim i sustav bio korisniji u cjelini.
Mi pričamo isto samo...Zato sam i stavio ima u navodnike
Nego, kao što si i sam napisao, najveći potrošači su najaktivniji preko dana, dok navečer struje "ima" samo zato jer ne možeš kućanstvo staviti kao neki ozbiljan potrošač a izvori ne idu na shutdown u 15.00h.
Niti jedan ispravan sistem neće dozvoliti generatoru da izgori pa čak ni na 130% opterećenja(overload i druge zaštite). Nema govora o grešci zato jer je sustav preopterećen nego zato jer je neispravan.
Citiraj:
Što se uštede na grijačima tiče, složićemo se da je najveća ušteda na bojlerima, a za njih postoje rješenja za smanjenje potrošnje el. energije u vidu solarnih ploča i chilerra ali cijene takve opreme su još uvijek previsoke za jedan stan.
Kad bi pričali o investiciji na nivou zgrade, kvarta i sl. tada bi to uz kombinaciju kakvih plaćanja na rate još i išlo malim ljudima ali ovako

Što se tiče fokusa na perilice, i tu ima napretka, zato i postoje energetski razredi za tehniku, još kad bi perilicu mogao spojiti na instalaciju tako ima priklj. za toplu i hladnu vodu pa da za ispiranje vuče hladnu a kad joj treba topla da ju uzme iz instalacije, a ti ju tamo griješ učinkovitije recimo chillerom, to bi bilo super.
Ali polako, doći će i to na red, samo treba vremena da padnu cijene.
Na prihvat tople vode sam i ciljao, sustav je skup ali ako imaš sve potrošače spojene na kolektor isplativost sistema nije upitna, pogotovo na našem području. Tada bi i za kućanstvo solarni paneli od 200-300w vjerovatno ljeti zadovoljio sve potrebe prosječnog kućanstva. Onda mi to sve ima smisla.
Alvin je offline   Reply With Quote