Citiraj:
Autor The Pill Man
Ne bi ulazio u rasprave o klimi kao rješenju za grijanje, ali efikasnost i kod -5*C
je više od 100%. Nije 300% ali i 150% je više od 100% iz žarulje. I da, znam da varira od modela do modela. Osobno, koristim Haier inverter 5,5kW, dakle jeftinjak i grijem 65m2 stana.
I još nešto, ""ako je"" temp ispod -5. Kod mene je takva temp. 2-10 noći godišnje, naglašavam samo noći. A što sa ostalim dijelom sezone grijanja? A što sa periodom ljeta kad se klima ne gasi ni noću?
|
Vjerovatno se nisam dobro izrazio.
Klima je meni neprihvatljiv oblik grijanja čisto zato jer imam dijete koje je alergičar i klima mu iz nekog razloga jako smeta bila ona na hlađenju ili grijanju. Moram priznat da ni meni iz nekog razloga ne paše.
I jedna bitna stavka je stan od 65m2 koji je vjerovatno grijan s stanom pored ispod i iznad, no da je riječ o kući od 100m2 stvar bi bila ipak malo drugačija.
Za prijelazna razdoblja rekao bih da je ista idealna.
Citiraj:
Autor The Pill Man
E sad moramo malo iskomplicirati priču.
Naime ovdje se ne radi o direktnom utjecaju na čovjeka već posrednom tj, žarulja zagadi okoliš, okoliš se posredno kroz zrak i hranu vrati do nas.
Međutim što je sa ovim aspektom:
-zbog 5x manje potrošnje struje manje se štetnih tvari oslobađa u okoliš kroz manju potrošnju ugljena, nafte, urana i proizvodnje te dostave istih...
-zbog 5x manje potrošnje struje manja potreba za rastom (potreba za podebljavanjem kapaciteta) el. mreže u smislu kablova, trafo stanica i drugih proizvodnih i prijenosnih postrojenja pa samim tim i manje zagađenje zbog manje proizvodnje potrebne opreme za izgradnju istih...
|
Teoretski da, no nije to baš tako
Nemoj ni ti mene krivo shvatit, nisam ja pobornik klasičnih žarulja ali mislim da štedne nebi smijele biti izbor za zamjenu istih iz gore već navedenih razloga.
No rasvjeta u kućanstvu je poprilično zanemariv potrošač električne energije i tih 5x u većernjim satima kada struje "ima"(nije bez veze jeftina tarifa) ne utječe na tvoj prezentiran način da će biti 5x manje zagađenja pr. zbog urana.
Nema tu puno ni govora o nekakvoj podebljanoj instalaciji i sl.
Još jedanput mislim da je led tehnologija već poprilično jeftina i daleko prihvatljivija nego li nekakve fl cijevi po kući. Naravno ako se ne kupuje kod nas i s našim maržama od 500+%
Ako već se želi uštediti i brinuti o ekologiji, neka to bude prvo na el. grijačima.
Apsurdno je da primjera kod tebe usred ljeta radi bojler na el. grijač a svijetli nekakva štedna žarulja.
Jasno je da izbacivanjem 1 grijača se može uštediti više nego bilo kakvim uštedama na rasvijeti, napomenimo da prosječno kućanstvo ima 3 ili više uređaja s el. grijačima.
No nitko se nije sjetio iz EU da se fokusiraju na perilice, vešmašine, sušilice,bojlere i ostalo.
Oni su se ipak ulovili žarulja.