Tema: Zdrava Hrana
View Single Post
Staro 06.12.2012., 04:59   #504
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Interpol Pregled postova
Je, imam kravu u garaži

Ne sumnjam da je bolji sa domaćim mlijekom, iako ja nisam primijetio neku bitnu razliku. Probao sam i sa domaćim, i sa kupovnim, i svježe i iz tetrapaka, čak i kozje. I fercera u svakoj kombinaciji. Tako da mislim da malo pretjeruješ kad kažeš "nikako", nemoj plašit ljude Kiselost najviše ovisi o tome koliko ga dugo držiš i koliko se sirutke stvori
Je, u pravu si. Iz mog iskustva, najlošiji kefir ispadne od svježeg mlijeka.
Eksperimentirao sam i za sada mi najbolji rezultat daje sa mlijekom Milbona s 3,5 % mm iz Lidla.
Bocu s kefirom uvijek držim u hladnjaku i nastojim je čim češće promućkati jer to pogoduje stvaranju kefira.
U selima na Kavkazu , kefir se pravi u većim količinama i to u kozjoj ili ovčjoj mješini koja se vješala pored ulaznih kućnih vrata.
Prolaznik ili posjetitelj odavao bi posebnu počast domaćinu tako da nekoliko puta dobro izboksa mješinu a time pospješi nastanak kefira.
Kad sam to pročitao mislio sam da je to jedna od folklornih priča, no shvatio sam da često miješanje/mućkanje pogoduje i ubrzava proces.