@ bixsy the king
Imam 2x2 GB Apacer Ares tvornički deklariranu na 2400 MHz (9-11-9-27) i mogu iz prakse potvrditi ono što su i ostali rekli - na SB platformi (P67/Z68) taktovi memorije iznad 2200 MHz su praktično nemogući ili u svakom slučaju nestabilni; pokušavao sam (također u trenucima dosade i nenalaska pametnijih stvari za raditi) bezbrojne kombinacije svih mogućih postavki u BIOS-u, ali magična granica je bila oko 2200 MHz (a to je zahtijevalo veći napon i opuštenije latencije).
Na kraju sam odustao i postavio memoriju na 2133 MHz (8-9-8-24 pri 1.6 V) i to je u mom slučaju optimum (bar što se tiče testova brzine i potrebnog napona za stabilan rad). Zanimljivo je da memorija na toj frekvenciji (2133 MHz) radi bez problema i na latencijama 6-9-6-24, ali rezultati su bili lošiji. Drugim riječima, zategnutije ne znači nužno brže i bolje - treba naći optimum.
Ali čisto da ne bi bilo zabune, 2133 MHz u odnosu na 1600 MHz uopće se ne osjeti u svakodnevnom radu i definitivno je glupost bacati lovu na tvornički brže memorije, kad se i tako većina jeftinijih može sasvim pristojno OC-ati, ako je to uopće i potrebno, s obzirom na prije navedeno.
Koliko vidim, ti si uspio svoju memoriju poprilično OC-ati i ne vidim razloga (osim naravno dosade, hehe) da gubiš nekoliko sati (ili u mom slučaju i dosta više) na nešto što u principu nije moguće.
Nisam siguran (i neka me kolege isprave ako griješim), ali s obzirom da se memorijski kontroler nalazi u samom procesoru, za taktove iznad 2200 MHz trebat će ti ili SB-E ili IB procesor koji imaju bolji i za više frekvencije optimiziraniji kontroler od onoga u SB procesora, ali i X79 ili Z77 Chipset, koji podržavaju tako visoke frekvencije.
Ako ipak odlučiš probati, sretno u svakom slučaju, tko zna, možda i uspiješ