Vesela rasprava
Argumenti (za i protiv) su u ovoj klasi izrazito relativni i razumljivi s obzirom da danas ljudi pokušavaju smanjiti troškove života gdje god stignu.
Da se odmah razumijemo, ovakve dileme su i mene mučile prije nekakvih 5-6 godina. Prvo napajanje koje sam dobio sa kućištem od 200-300kn je svašta tjeralo i gledajući iz današnje perspektive, velika je sreća da nije bilo posljedica po razne komponente spojene na njega. Radi se o napajanju iz prve recenzije u
AC/DC mini PSU review temi.
Nakon brojnih istraživanja, vaganja, svađa i diskusija, konačno sam se odlučio za Corsairov VX 550 model. Prvo pošteno napajanje (uz dugu garanciju) koje je itekako ostavilo neizbrisiv trag u osobnoj percepciji hardvera.
Od toga dana sam si dao obećanje da nikada više neće biti kompromisnih rješenja i napajanja upitne kvalitete, barem ne u osobnim konfiguracijama. Radije ću neko vrijeme koristiti komp sa integriranom grafom, pa kasnije nešto bolje ubaciti, nego uzeti napajanje koje ovisi o horoskopskoj prognozi iz 24 Sata.
Kvalitetno napajanje znači mnogo u gotovo svakoj modernoj konfi i apsolutno nije mjesto gdje želite štedjeti. Npr. nedavno sam jedno no-name napajanje, koje je se nalazilo u obiteljskom računalu, odlučio spojiti na osciloskop i vidjeti kakva se (ne)sreća krije iza njega. Kvaliteta unutrašnjosti je bila prosječna za ovu klasu napajanja, ali rezultati mjerenja osciloskopom su bili
izrazito neugodni.
Mjerenje je otkrilo gotovo eksplozivne vrijednosti - ripple se zaustavio na nekakvih 400 mV (+12V rail), dok je regulacija napona bila tek prosječna, kakva i inače prati napajanja u ovoj klasi. Ovakvo napajanje će vam apsolutno smanjiti životni vijek komponenti i također osakatiti cjelokupnu stabilnost računala.
Rezime - ako želite štedjeti, štedite na bilo kojoj drugoj kompomenti (osim eventualno monitora), ali napajanje je ono na kojem se ne bi smjelo glumiti štedišu, jer prije ili kasnije će vam se to naplatiti, čak i da toga niste svjesni.