Citiraj:
Autor Rade0n
nitko normalan ne bi pustio u prodaju nešto tako otrovno, dotičnih elemenata ima jedva u tragovima i totalno su bezazleni.
|
Bojim se da imas jedinicu iz povijesti modernog svijeta.
Razlaganje normalnosti ti se svodi na neobavjesteni idealizam, koji priznajem, vecini godi i lakse je tako zivjeti. Zadnjih 60 godina te povijest negira, u kojoj su u svijetu, posebno preko bare, upravo zato, iznikle nove grane prava u sferi ekologije i zastite gradjanskih prava kao potrosaca naspram industrije, uz gotovo tisuce presedana po kojima se danas temelje kao relevantni u danasnjim i sutrasnjim sporovima.
Ako se mimo znanja gradjana trovala voda, usjevi, kemijski, farmaceutski, prehrambeno i ino prikrivalo radi dijabolicnih, eksperimentalnih ili profitnih razloga. Ako se svakih nekoliko godina povlace proizvodi koji su prosli bateriju klinickih i inih provjera i opet tesko unazadili odredjenu grupaciju i snosili teske materijalne ili nazalost, nikakve posljedice.
Ako se svake godine otkrivaju nove i nova porazavajuca, do zadnjeg GMO-a, o kojem mnogi akademici koji su se busali u sigurnost, sada u pod gledaju i nesto nisu zainteresirani javno se objavljivati u demanitima, a do jucer su bili najveci advokati dobrobiti u sluzbi "hranjenja svijeta bez hrane" i njenih dobrobiti.
Ako u zadnjih 60 godine ima za enciklopediju primjera koji dokazuju da se nijednoj vlasti, kompaniji ne moze vjerovati kad se radi o profitu ili uvodjenju javnosti nejasnih promjena, koje najcesce i najmanje upucen promatrac vidi da su na stetu vecine, onda je tvoje ravnanje "nitko normalan ne bi pustio u prodaju" doista na razini optimizma predskolskog uzrasta.
Nije mi uopce povod branjenje zarulja jer to ostavljam kao izbor forumasu pojedincu, da po svom znanju, svijesti ili najcesce mjeri prakticnost odredi ispravnost svojih izbora. Hocu li birati zivu u stednoj, koja istina, njena kolicina koja obnavlja gorecu nit je doista mala, (no i dalje neodgovorna izborom) ili arsen i ostali elementi koje me cekaju u LED izboru?
Institut u Kaliforniji UCI (pretrazite ako vas zanima) je objavio novu studiju o kolicini toksicnih elemenata (profesor Oladele Ogunseitan) koji se nalaze u modernim LED zaruljama i svrstani su nista dalje od iluzije da je samo "stedna" nepozeljna naspram "dobre" ledice.
Danas nije pitanje koliko je nesto stetno, vec koliku mjeru odrede da je dozvoljeno da nas se smije trovati. To je u ostalom i sluzbena mjera u odnosu intepretacije danasnje znanosti ili instituta kad se govori o toskicnosti nekog proizvoda ili materije: "Nasa ispitivanja pokazuju, da proizvod u dopustenoj mjeri emitira/zagadjuje/polutira/" .... to je realnost.
Ponavljam, uopce me ne zanima rasprava o stedna vs obicna ili neobicna, samo sam zelio prokomentirati nerealni stav vjere u sustav kao normativ zastite. On ce u pohlepi svake godine biti manji. Odgovornost je pojedinca ili grupe, da dizu, a ne spustaju kriterije u ocekivanjima elemenatarnih temelja zdravog zivljenja i svim novim izazovima, gdje vaga tehnoloskog napretka, s druge strane, eticnost spusta svakom stepenicom, nize i nize. To dugujemo prvenstveno svojim potomcima.
Na pocetku godine sam linkao, vjerojatno najbolji film ikad o zaruljama, kao i klasicnoj zarulji koja radi preko sto godina i razlog zasto sve ne traju toliko. Spomen konkretnih datuma, konkretnih sporazuma i konkretnih aktera. Na temlju ovog filma, dokumentarni programi, samo kod nas su radili nizove emisija i sadrzaja, a meni najozbiljnija TV 3SAT, napravila je niz kvalitetnih uradaka nakon odjeka ovog filma. Samo, kome se to da gledati, kad je to sve teorija zavjere, zar ne?
Zavjera sijalica - Tajna istorija planiranog zastarijevanja
Najvise uredjene zemlje, naglasak na UK, nemaju ni danas (2012) uopce razradjenu strategiju primanja/sakupljanja stetnih zarulja! Provjerio sam dva puta u posjetu rodjacima - ne postoji! Koliko je to neodgovorno i kakve posljedice nosi tisuce takvih polurazbijenih zarulja, samo na jednoj hrpi, jednog manjeg grada zelene planete, ostavljam svakome da sam, vodjen vlastitom savjescu zakljuci.
Citiraj:
Autor Rade0n
|
Repeticija "Health Protection Agency" prepisivanja, pretrazi US + gradjanske parnice i tuzbe via iste "agencije" i uzmi udobnu stolicu kad pocnes listati.
Citiraj:
Autor Valley7
u potrazi sam za obicnim zaruljama koje valjaju tj. nisu TEŽ svinjarija made in china. njihove zarulje vec dugo nisu olicenje
|
Pod pretpostavkom da ti je struja kvalitetno realizirana, uz zdrav bris grla; kod mene, vulgaris Osram zarulje, kakve imas kupiti u Bauhausu rade preko godinu dana bez greske.
Jedino mjesto gdje imam stedne su u podrumskim prostorijama. Postoji citavi niz ukrasnih kugli, posebno antikvitetnih kugli koje cine rasvjetnu instalaciju, gdje stedne ni u najmanjoj inkarnaciji ne moze ni proviriti, a kamoli stati.
...