View Single Post
Staro 21.11.2012., 13:56   #3
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Moje iskustvo, tj moje obitelji sa štednim žaruljama koje se mogu kupiti kod nas u dućanima je jako loše, naročito kad su dotične smještene u kupaonicu ili kuhinju.

No, onda smo odlučili kupiti one kvalitetnije i skuplje štedne, komad platili oko 80kn i postavili na isto mjesto i one su još brže krepale.

Zbog struke koje smo ja i stari, nije nam vrag dao mira pa smo raskopali tu skupu žarulju da vidimo što ima unutra i ko za vraga, cijela lampa je bila ispravna osim spoja elektronike na samo grlo. Spoj je izveden ko da sam dao djetetu u vrtiću da mi spoji dvije žice, uopće nije zalemljeno, spojeno ili nešto nego skoro pa samo obješeno te su u pitanju jako tanke žice. Nadomještanjem tih žičica lampa radi ko iz puške.

Možda je mali OT, ali eto, iz ovog jedinstvenog iskustva imam osjećaj da se same fluoroscentne cijevčice rade prilično kvalitetno i da je najveći problem mehaničke prirode, čemu u prilog i trajanje običnih fluoroscentnih cijevi koje mijenjam nakon minimalno 5 godina zbog temperature svjetla, a ne zato jer ne rade. Stvar je da je sklop prigušnica-starter-cijev napravljen doma i ručno, a ne da je kupljena gotova lampa

Sorry na OT. O žaruljama ti mogu reć da se nećeš usrećiti više jer se izbacuje uvoz običnih žarulja zbog ulaska u EU gdje su dotične zabranjene zbog niske efikasnosti.

Od običnih žarulja koristim Philips, a baci oko i na nešto skuplje eco-halogen žarulje koje su dobavljive kod nas i podliježu EU normama