Citiraj:
Originally posted by blento
"Klasicni" monitori su prakticki stigli do vrhunca svoje tehnologije- sve su jeftiniji i bolji.
Ipak razlika je najosjetnija upravo na velikim rezolucijama i kvalitetnim monitorima (koji su jos uvijek, nazalost, dosta skuplji)- na muci se poznaju junaci.
|
Ovo prvo je nazalost samo djelomicno tocno. Ima mnogo dobrih (ne i izvrsnih) 17" monitora koji se dobiju za osjetno ispod 2000kn. S druge strane, oni se ne mogu usporedjivati s kvalitetnim monitorime, kakvih ima jos samo medju 17" i 21" modelima. Na zaloset, vec godinu, godinu i pol nema vrhunskih 19" monitora, jer su (kvalitetni) 21" monitori postali pristupacni, tako da profesionalci znaju sto ce kupiti. Oni koji nemaju novaca uzimaju kvalitetne 17" monitore, i proizvodjaci su to primjetili i nude vrhunske 17" monitore. S cruge strane, 19" monitori vise nemaju svoje pravo trziste, tako da niti vise nema kvalitetnih 19" monitora, vec se u 19" monitore ugradjuju (prilagodjene) CRT cijevi iz 17" modela. Pad kvalitete je grozan, sto ce vidjeti samo korisnici vrhunskih monitora.
Po meni, vise se isplati dati 3000kn za vrhunski 17" monitor, nego istu cifru za prosjecan 19". Imati ce istu rezoluciju, s time da 19" imaju nesto losije boje i nedovoljno kontrastnu sliku. Ne vjerujuete? Znam gro ljudi koji doma imaju vrhunske 17" monitore koji koriste rezoluciju od 1152*864 i imaju vrhunsku sliku. S druge strane, znam ljude koji imaju "prosjecne" 19" monitore i na njima koriste istu rezoluciju, jer je na visim rezolucijama slika mutna, a sve zbog toga sto monitorima fale opcije za fino ugadjanje slike.