Citiraj:
Autor Burko
pa cijelo vrijeme cekam da to netko i potvrdi. jer iza na stranicama je napisano kako ce jednaka kolicina topline sa losim i sa kvalitetnim hladnjakom otici u sobu/atomsferu. sto mi nikako nije bilo jasno kako moze biti jednaka, jer sama temperatura nije jednaka..........
ako jest ovako kako kazes, to mi je logicno i nemam nista protiv toga.
|
1) Moram priznati da sam pogriješio pojednostavljenom pretpostavkom da procesor emitira istu količinu topline = potrošnja el. energije bio on hladan ili topao, što je i dokazano mjerenjem. Poznato je da se i bakru povećava otpor s temperaturom, a time i zagrijavanje (gubici) ovisno o temperaturi. Zbog toga će isti transformator HEP-a zimi na -10 °C imati manje gubitke nego ljeti kad se svi žele hladiti na +50 °C. S druge strane motor hladnog automobila će pri niskoj temperaturi imati veće trenje (potrošnju goriva = toplinsku energiju) nego kad postigne radnu temperaturu.
2) Ukoliko procesor gledamo kao crnu kutiju konstantne snage X Watt-a = U*I i na nju priključimo hladnjak da ju hladi ta crna kutija će uvijek proizvesti X Watta.
Ako je slab hladnjak temperatura crne kutije će biti viša, a ako imamo izvrsno hlađenje ista će biti niža.
3) Uzevši u obzir da bolje ohlađen procesor manje troši može se pretpostaviti da će s boljim hladnjakom ukupna potrošnja PC-a biti manja.
4) Kako uz bolji hladnjak obično dolazi i bolji (jači) ventilator, onda to i ne mora biti istina. Stavim li umjesto ventilatora na hladnjak svoj usisavač od 1500 W imati ću bolje hlađenje i manju potrošnju procesora, ali bi ukupno trošio više i zbog buke ne bi smio raditi noću na računalu od 22-6h (Odluka o kućnom redu u zgradi)...
Sve u svemu ja sam svoj stock CPU cooler spustio s 2000 na 1000 okr/min za nekoliko °C više i koji dB manje.
Da se vratimo na temu, mislim da je ponuđeni proc cijenom konkurentan Intel ponudi, ali ne uspijeva dohvatiti vrh ponude - I7. U odnosu na Intelov 22 nm proces veći 32 nm proces ima za posljedicu i nešto veće zagrijavanje samog procesora. U svakom slučaju napredak u odnosu na stariju AMD arhitekturu i to je dobro za nas kupce.