Evo da ja izvijestim kako je završila priča oko dodavanja dodatnog diska u Dell Optiplex 755 SFF, odnosno sa problemom aktiviranja e-SATA porta na matičnoj ploči, i dodavanja još jednog napajanja za dodatni disk...
Prvi problem je bio dodatno napajanje za drugi disk jer napajanje ima samo jedan SATA power kabel. Njega sam riješio, kao što je Nino rekao, sa
SATA power splitterom, naručenog sa ebay-a za 2 funte cirka.
Drugi problem je bio da e-SATA port na matičnoj ploči nije htio raditi, odnosno nije prepoznavao niti disk, niti optikanera... To je riješeno tako da se u BIOS-u mora staviti AHCI support za diskove. Ako je normalan SATA mod, e-SATA port na matičnoj ploči jednostavno ne želi raditi.
Tako da eto, na kraju se isplatilo, komp ima dva diska unutra i uredno sve radi. Jest da jedan disk mora biti SSD jer fizički nema dovoljno mjesta za staviti 2 velika (3,5") diska. Ali i tako već x godina imam komp kojemu je SSD sistemski disk, a ona druga ogromnjača služi za storage, odnosno čuvanje razno-raznih i najčešće nepotrebnih gluposti.
Nadam se da će ovo nekome pomoći tko će doći na ovu istu ideju na koju sam ja došao, odnosno da se u to kućište ugura još jedan disk.
Cheers ! ! !