View Single Post
Staro 05.11.2012., 00:31   #5367
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Ja pokusao na svom lcd-u pogledat dvd film 2010: druga odiseja. Lijepo zamracio sobu, pustio film i ugasio nakon pola pogledanog. Ne zato jer je film los ili mi se spavalo vec svemir na tv-u jednostavno neizgleda kak bi trebao, tj nije crn. Jesam vec star al mi oci jos nisu toliko otupjele za takvu uvredu.
Trgnuo se i udri po oglasima trazit polovan crt. Na srecu potraga nije dugo trajala i za sicu ubo trinitrona 29fx66e . Iako je kanta proizvedena davne 2001 iznenadila me uscuvanost televizora i kvaliteta slika. Klinac koji je imao tv maksimalno ga sacuvao u svakom pogledu. Odlicna geometrija, svijetlina i ostrina slike kao da je tek izasao iz tvornice. Kontrast i prikaz crne boje valjda sto puta bolje nego na lcd-u sto sam imao.
Eh sada gusta, odiseja konacno izgleda kak i treba, svemir je crn. Slika sd programa- ma referentna! Iako je telkac 4:3 odusevljen sam prikazom kako 4:3, tako i 16:9 sadrzaja. Bolje ne može!
Samo da potraje jos koju godinicu
Potraga zavrsena

Segregtor@ Sto se lcd-a tice vivax, quadro, sony panasonic,lg, samsung itd. sve je to isto manje-vise, razlike bitne u kontrastu nema (izuzev modela sa nekom vrstom lokalnog zatamnjenja).

duke@ nedam svoju crt/dvd verziju odiseje za tvoju Plasma/blu-ray verziju
geronimo@ da, nazalost istina je. Realan kontrasni omjer se kod lcd-a krece 1000:1 kod ips lcd panela do 5000:1 kod najboljih mva/spva modela (sto ne znaci da je mva/s-pva bolji odabir). Ukratko sve je to lose i nedovoljno dobro u usporedbi sa kontrastom dobrog crt televizora, ma koliko se nekom ta cinjenica svidjala ili ne

syss@ Eh plasme. Moram priznat da se s njima nisam druzio nesto pretjerano pa nemogu izreci sud samo tako. Imao sam jedno kratko vrijeme LG 42pj350 (model 2010) i nisam ostao impresioniran nimalo. Slaba svjetlina slike i slab prikaz crne boje. 1024:768 rezolucija nije ni sim ni tam. Kod sd programa nemoze konkurirati crt-u, a kod hd sadrzaja nemre konkurirat full-hd modelima. Znam da taj LG bas i nije dobio neke ocjene u recenzijama pa cu svoje dojmove zadrzati samo za taj konkretan model.

Kod lcd-a je dakle prednost hd rezolucija, mirnoca slike i savrsena geometrija, te nepostojanje tipicnih crt mana kao sto su flicker, disanje slike moire, losa ostrina ili geometrija.Velika prednost za lcd je dobra vidljivost pri dnevnom svijetlu (gdje vrline dolaze do izrazaja,a mane se uspjesno skrivaju) pa je pogodan za terase kafica, kolodvore,prezentacijske dvorane, ali takodjer za dobro osvjetljene dnevne boravke.
Daleko najveci hendikep lcd televizora (monitora takodjer) bez konkurencije je slab kontrast i prikaz crne boje u zatamnjenom ambijentu (bez obzira na tip panela), zatim slijede nepravilan prikaz boja, vidljivi kut i tromost matrice-ove tri osobine najvise ovise o tipu ugradjenog panela.
Nadalje zbog slabe ostrine i detaljnosti slike(mada se na prvi pogled cini da nije tako) lcd telke ne briljiraju kod prikaza sd sadrzaja (naseg tv programa, satelitskih tv programa u sd rezoluciji te dvd filmova)

Detaljnost i ostrina prikaza sd sadrzaja, kontrast i prikaz crne boje su apsolutno na strani crt tehnologije. Tko to zna, opciju kupnje polovnjaka crt-a ipak moze staviti ispred kupovine skupog lcd-a. Da ne kazem da na polovnom crt-u vjerojatno nece izgubiti nista na cijeni za par godina koristenja, dok ce na lcd-u izgubiti minimum pedeset posto
Medjutim kupnja polovnjaka nije nimalo jednostavna zadaća.
Kako se kvalitetni modeli sony, philips, panasonic zapravo ne prodaju vec 6-7 godina u najboljem slucaju se moze nabavit toliko star tv. Mane koje moze imati takav tv su brojne. Isluzenost sa sobom nosi slabiju svjetlinu i ostrinu slike, te poremecaj u prikazu boja. Poneki takvi televizori od prvog dana pate od lose geometrije i raznih deformacija slike kao sto su disanje slike, moire. (ostrina slike i geometrija se najlakse provjere na teletekstu)
Dakle dobar crt mora svijetliti kao lcd na maksimumu svijetline,a crna boja naravno nula ili blizu nuli, sto onda znaci da je vrijednost kontrasta beskonacna ili blizu tome. Sve to uz dobru ostrinu i geometriju vodi do ultimativnog prikaza sd sadrzaja kojem tanki televizori nisu u stanju parirati
Ovdje na slikama sam prikazao panasonic crt i lcd 26
Oba istovremeno spojena na hd satelitski prijemnik.Lcd je spojen hdmi kablom i prikazuje sliku u 1080i rezoluciji a crt je spojen preko rgb scart-a,dakle 576i rezolucija
Iako slike nisu preslik fakticnog stanja (slikane u vga rezoluciji) jasno pokazuju kako stvari stoje glede kontrasta i prikaza crne boje.
Kod prikaza zatamnjenih krajobraza i u sjeni, lcd-u ne pomaze ni hd rezolucija

Ovakav panasonic crt vjerovali ili ne sve donedavno se mogao u zagrebu kupiti novi zapakiran za oko soma kuna. Slika sd signala je valjda sto puta bolja nego na prosjecnom lcd-u.

Mnogi nakon kupnje svoje tanke pile pocnu sa pljuvanjem po nasim tv kucama zbog lose kvalitete tv slike. Ponekad je to opravdano, ponekad ne. Medjutim istina je da nas tv program ipak moze izgledati prilicno dobro, samo za to valja imati odgovarajuci tv

Zadnje izmijenjeno od: darkijas. 09.11.2012. u 14:51.
darkijas je offline   Reply With Quote