View Single Post
Staro 03.11.2012., 14:36   #100
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor Venomgamer Pregled postova
Znaci bolji hladnjak brze odvodi toplinu s proca ,procesor je hladniji a soba toplija,iako u uvjetima potpune izolacije sobe oba dva hladnjaka bi jednako ugrijala sobu.
ali meni nije osobno nesto jasno, opet. jer koliko vidim, prakticki svi ponavljate da je jednaka toplina koja se otpusta u okolinu, ali ovisno o kvaliteti hladnjaka se ta toplina efikasnije prenosi preko hladnjaka sa procesora, itd.

e sad, ono sto meni nije jasno je upravo ta kolicina topline, vrijednost temperature samog procesora, koja nije konstantna. ona ovisi o vise stvari, medu njima i o samom hladnjaku. tj, da li losi hladnjak moze/ima sposobnost hladiti procesor jednako kao neki uber dobar hladnjak? da li procesor radi na vecoj temperaturi sa losim hladnjakom, core i slicno? da li kod velikih opterecenja ta temperatura ima puno strmiji uzlet kod losijeg hladnjaka, nego kod boljega?

sve 5, ja se slazem da hladnjaci prenose temperaturu sa procesora (zapravo IHS-a) i tu temperaturu otpustaju u okolinu, i slazem se da minimalna toplina mora postojati. no ono sto meni nikako nije jasno je da uber hladnjak ne sudjeluje u samom hladenju procesora, tj da on samo sluzi u prijenosu topline X vrijednosti sa IHS-a procesora na sam hladnjak. zar ne vrijedi jednako, tj da toplina manje vrijednosti (zapravo vrijednosti temperature okoline) hladnjaka se prenosi na sam IHS procesora, i samim time mu spusta temperaturu procesora? sto automatski znaci manja temperatura procesora, tj manja kolicina topline koja se otpusta u okolinu, jer je jednostavno - manja kolicina generirane topline sa boljim hladnjakom?

ja bi se u svakom slucaju slozio da je rijec o konstantnom izvoru, tj o necemu (procesor) sto generira uvijek jednaku kolicinu topline. ali to procesor nije . stoga mi i dalje nije jasno, nisam nikada slusao termodinamiku, tko jest i kuzi tematiku i da mu se - zamolio bi objasnjenje .

Burko je offline   Reply With Quote