View Single Post
Staro 30.10.2012., 21:29   #10445
Nina Dobrev
Guest
Moj komp

Datum registracije: Oct 2012
Citiraj:
Autor morph Pregled postova
Nije li taj način izbora poprilično ograničavajući? Imaš neki žanr koji ti se sviđa i odgovara ti - ne postoji li opasnost da vječno ostaneš zarobljen u tom žanru i da nećeš otkriti nešto novo?

Zatim, uvjeren sam da kao i kod knjiga ili glazbe (npr. jazz) postoje filmovi koje treba naučiti gledati.

Postoje li filmovi koje treba pogledati i koji su kvalitetni bez obzira što nam se ne sviđaju. Na kraju, nije li dobar dio (da ne seciramo film po film) IMDB 250 naslova dio opće kulture?
Da, može biti ograničavajući, pogotovo ako se ljudi boje novih stvari, tj. kategorički odbijaju pogledati/preslušati/pročitati i oni su definitivno zarobljeni. Mada ista logika se može primijeniti na IMDB, jer kolko se da skužiti iz teme, ljudi gledaju isključivo ocjene i na temelju toga odlučuju da li budu pogledali ili preskočili. Na taj način su i oni zarobljeni u IMDB sustavu i ne otkrivaju ništa novo sve dok se ne pojavi na IMDB-u. Sigurno da je dobar dio IMDB Top 250 opća kultura i većina je pogledala te filmove i bez pomoći IMDB-a. Samo nije rješenje ko pijan plota držati se IMDB-a i ne razmatrati ništa osim ocjene.

Ti možeš poslužiti kao izvrstan primjer nekoga ko gleda filmove, radi filmova samih, tj. jer uživaš u njima, a tvoji postovi na veliku žalost sveopće populacije PC Ekspert foruma ostaju zatrpani s besmislenim "pogledal sam xyz dajem 5.86/10", jer smo došli do toga da ljudi gledaju ocjene i ništa osim toga. Tim veća žalost za ostatak forumaša, jer ti preporučuješ i opskurnije filmove, a i MUBI ti je (siguran sam) uz sve ostalo, samo jedna od filmskih postaja.

Kaj se tiče tvojeg mišljenja da (određene) filmove treba naučiti gledati - definitivno, ali objasni ti to ljudima koji premataju film, dok istovremeno surfaju netom, ne bi li što više skratili (očito im nezanimljiv) film, a onda trk na net, da se ostavi ocjena i mišljenje. IMHO ljudi danas gledaju filmove čisto da ih maknu s popisa i da se kasnije u društvu može reći - pogledalo se. U manjini su ljudi poput tebe koji istinski uživaju u filmovima. Primjera radi, gledam TDKR u kinu, a par mjesta niže neki tip skoro cijelo vrijeme trajanja filma igra igrice na mobitelu. Očito da mu je bilo žešće dosadno i ne zanima ga takav tip filmova, ali ipak je platil kartu i odsjedil skoro tri sata i uopće ne sumnjam da je propisno vrednoval film na IMDB-u. Može reći da je pogledal film i može ga maknuti s popisa.

Zadnje izmijenjeno od: Nina Dobrev. 30.10.2012. u 22:18.
Nina Dobrev je offline   Reply With Quote