Ok - laički: acronis je program koji recimo određenoj tehnologiji može napravit backup sistemske particije, prilikom toga on posprema u sliku sve sa te particije samim time i sebe i sve ostale programe. Znači praktički zaledi sustav u trenutku stvaranja slike sustava.
Recovery radi malo drugačije. Prvo da bi se uopće mogao pokrenuti potrebno je imati acronisa na bootabilnom mediju (još se naziva i acronis recovery cd/dvd) ili u acronis sigurnoj zoni (što je isto vrsta okoline za oporavak). E sad sam oporavak radi acronis koji se pokrenu sa toga medija, znači tu vipe ne govorimo o windowsima niti o onoj instslaciji acronisa iz windosa (recimo da su windowsi pali).
Acronis nakon instslacije nudi mogućnost izrade recovery medija ili medija za oporavak sustava.
Rezime: u slučaju potrebe za oporavkom tebi sustav neće bit dostupan i trebat ćeš akronisa i sam oporavsk pokrenut sa medija za oporavsk ili akronis sigurne zone.
Nakon oporavka sustav se vraća u stanje u kakvom je bio prilikom stvaranja sigurne kopije.
E sad acronis ima (kao i svaki drugi alat te vrste) različite mogućnosti stvaranja sigurnih kopija, tu mislim na inkrementalne, te na mogućnost ciljanog backupa i restora.
Gore opisani postupak se odnosi na kompletni backup i restore sistemske particije. Da dalje ne duljim toliko za sad