View Single Post
Staro 19.10.2012., 11:40   #18
faal
Registered User

Datum registracije: Mar 2010
odgovor na zadnja 2 posta + neki rezultati(!) i molim konacno misljenje jer trebam stvarno hrpu kabela, pa mi to nije mala investicija, htio bi biti 100% siguran da ce onda raditi.

sad su mi svi kompjuteri povezani sa switchevima s tim bijelim (rollover) kabelom. switch 1 je s modemom spojen s cat5e kabelom, a switch 2 je spojen s telefonskim kabelom koji sam prepravio u lan kabel (znaci, cetverozilni je). modem od starog operatera je imao 4mbps, a mrezne kartice su bile na 10 full duplex i tako je funkcioniralo, ako stavim na 100 na nekom kompjuteru, na tom kompjuteru pisalo je cable unplugged. i modem je imao 2 izlaza (ostala 2 nisu funkcionirala, pa sam morao koristiti switcheve, medju ostalim i zato jer nisam mogao kroz cijeli zid od kuce s tavana do podruma provesti 2 kabla nego jedan i staviti ga na switch 2. u principu s novim modemom mogao bi jedino izbaciti switch 1 iz sheme i prva 2 kompjutera spojiti direktno u modem.

rezultati nekih testova (kompjuter+brzina mrezne kartice+ip adresa+kabel):
komp1 + 100 + kratki cat5e + automatski = >12mbps (radi)
komp1 + 100 + kratki cat5e + rucni ip = unidentified network
komp1 + 10 + kratki cat5e + automatski = 0,5mbps
komp1 + 100 + kratki rollover + automatski = >12mbps (radi!)
komp1 + 100 + switch 1 + kratki rollover + automatski= >12mbps (radi!)
komp1 + 100 + switch 1 + dugi rollover + automatski = unplugged
komp1 + 10 + switch 1 + dugi rollover + automatski = 0,5mbps
komp2 + 10 + switch 1 + dugi rollover + automatski = 10mbps
komp2 + 10 + switch 1 + dugi rollover + rucni ip = unindentified network
komp2 + 100 + switch 1 + dugi rollover + automatski = unplugged
komp1 + wireless = >12mbps
komp2 + wireless = >12 mbps

kompjutere 3 i 4 ne mogu testirati jer su to bas kompjuteri (a ovo laptopi) i ne mogu ih premjestati.

samo me brine da ne uzmem sve cat5e kabele pa da mi onda ne radi, jer sad radi s kratkim rollover kabelom (ali moram imati dugi s kojim ne radi), pa se bojim da ne bude ista situacija s dugim cat5e kabelom. i ne mogu objasniti zato jedan kompjuter na brzini 10mbpsa i dugim rollover kabelom moze ostvariti 10mbps brzinu interneta, dok drugi moze samo 0,5.
nakon svega ovog konacno pitanje: 100% onda novi kabeli? (i samo informativno me zanima: koja je razlika izmedju rollover i cat5e kabla, pa zar zice nisu iste unutra? drugaciji materijal? kvaliteta izrade? ok, izlazi su obrnuti, ali ja kod rollovera samo skrimpam na drugu stranu, pa su izlazi isti)

Zadnje izmijenjeno od: faal. 19.10.2012. u 11:56.
faal je offline   Reply With Quote