odgovor na zadnja 2 posta + neki rezultati(!) i molim konacno misljenje jer trebam stvarno hrpu kabela, pa mi to nije mala investicija, htio bi biti 100% siguran da ce onda raditi.
sad su mi svi kompjuteri povezani sa switchevima s tim bijelim (rollover) kabelom. switch 1 je s modemom spojen s cat5e kabelom, a switch 2 je spojen s telefonskim kabelom koji sam prepravio u lan kabel (znaci, cetverozilni je). modem od starog operatera je imao 4mbps, a mrezne kartice su bile na 10 full duplex i tako je funkcioniralo, ako stavim na 100 na nekom kompjuteru, na tom kompjuteru pisalo je cable unplugged. i modem je imao 2 izlaza (ostala 2 nisu funkcionirala, pa sam morao koristiti switcheve, medju ostalim i zato jer nisam mogao kroz cijeli zid od kuce s tavana do podruma provesti 2 kabla nego jedan i staviti ga na switch 2. u principu s novim modemom mogao bi jedino izbaciti switch 1 iz sheme i prva 2 kompjutera spojiti direktno u modem.
rezultati nekih testova (kompjuter+brzina mrezne kartice+ip adresa+kabel):
komp1 + 100 + kratki cat5e + automatski = >12mbps (radi)
komp1 + 100 + kratki cat5e + rucni ip = unidentified network
komp1 + 10 + kratki cat5e + automatski = 0,5mbps
komp1 + 100 + kratki rollover + automatski = >12mbps (radi!)
komp1 + 100 + switch 1 + kratki rollover + automatski= >12mbps (radi!)
komp1 + 100 + switch 1 + dugi rollover + automatski = unplugged
komp1 + 10 + switch 1 + dugi rollover + automatski = 0,5mbps
komp2 + 10 + switch 1 + dugi rollover + automatski = 10mbps
komp2 + 10 + switch 1 + dugi rollover + rucni ip = unindentified network
komp2 + 100 + switch 1 + dugi rollover + automatski = unplugged
komp1 + wireless = >12mbps
komp2 + wireless = >12 mbps
kompjutere 3 i 4 ne mogu testirati jer su to bas kompjuteri (a ovo laptopi) i ne mogu ih premjestati.
samo me brine da ne uzmem sve cat5e kabele pa da mi onda ne radi, jer sad radi s kratkim rollover kabelom (ali moram imati dugi s kojim ne radi), pa se bojim da ne bude ista situacija s dugim cat5e kabelom. i ne mogu objasniti zato jedan kompjuter na brzini 10mbpsa i dugim rollover kabelom moze ostvariti 10mbps brzinu interneta, dok drugi moze samo 0,5.
nakon svega ovog konacno pitanje: 100% onda novi kabeli? (i samo informativno me zanima: koja je razlika izmedju rollover i cat5e kabla, pa zar zice nisu iste unutra? drugaciji materijal? kvaliteta izrade? ok, izlazi su obrnuti, ali ja kod rollovera samo skrimpam na drugu stranu, pa su izlazi isti)