...tako da nam ga mogu još dublje uvaliti...
Sve nekaj gledam zadnje vijesti kaj se tiče grafa i razmišljam kak nas namjeravaju naguziti još više nego do sada.
U zadnjih par godina grafičke kartice su dio hardwarea čija cijena uredno ide gore sa svakom novom generacijom, svi mi znamo koliko je lovice potrebno izdvojiti za grafu koja će solidno vrtjeti nove igre, a koliko koštaju najnovija matična i proc.
I sad su se još svi povampirili na AGEIA PhysX chip.
Ako pogledate sliku:
http://www.xbitlabs.com/news/multime...520034045.html
vidjet ćete da je to MRCINA napravljena u 13 mikrona, ima dodatni molex i kondića na sebi više nego prosječna matična ploča.
I tu dolazimo do cijene svega toga.
Nvidia već ima, ATI će uskoro izbaciti svoju izvedenicu SLI-a.
Za sve nove ploče treba imati napajanje od kakvih 400-500W, nekakva "bolja" grafa je 250-300$, a dotična AGEIA kartica isto 250-300$...
I tu dolazimo do činjenice da samo za grafu i AGEIA PPU karticu treba izdvojiti nemalih 500-600$.
A to je van svake pameti.
Tih 500-600$ je u Rvata uobičajenih 5000+ tisućica.
Jebiga, kaj je puno-puno je.
Tako da se čovjek zapita koliko će ga gejmanje u budućnosti koštati.
Neće ni najavljene konzole biti baš jeftine, sve se hvale sa mogućnosti prikaza na HDTV televizorima koji koštaju kao i mrak komp.
I kaj nas onda čeka od tih svih najavljenih điđa?
Noviji socketi, SATA II, nova napajanja, nove grafe i PPU kartice, novi DVD standard...a sve će to koliko vidim koštati da popizdiš...
Godinama se vodila borba između konzola i PC-a, mogla se davno napraviti konzola na kojoj bi se fino igralo i da ima rudimentarni text procesor i net mogućnosti.
Ali bi onda PC tržište gadno najebalo i od toga nije bilo ništa.
Kako se meni vidi-bit će skupo imati i novu generaciju konzola (kaj se tiče gejmanja), a bit će bogme skupo i imati novi picek.
Ono kaj me brine je to da su proizvođači igara odmah prigrlili AGEIA PhysX chip tako da se postavlja pitanje kako ćemo se u budućnosti igrati na piceku bez PPU kartice...
Jer sumnjam da će cijene grafi padati a ni PPU karticu nećemo dobiti za sitnu lovu.