Stariji model Nokie kupljen nov prosle godine na rasprodaji u Dradaru s urednim racunom i ovjerenim jamstvom u Mobisu su odbili popraviti pod izgovorom da im je proizvodjac (Nokia) nalozila dostavljanje kompjuterski ispisanog racuna. Naime, moj racun je bio na ispravno popunjenom, potpisanom i pecatiranom paragon-bloku. Ispravnost postojeceg racuna su mi nacelno potvrdili i u Mobisu, ali eto... Nokia kao inzistira jer je model proizveden 2007. godine. Usput, da im nesto ne valja s racunom sjetili su se ravno 30 dana nakon predaje uredjaja u servis i nakon mojeg dopisa u kojem zahtijevam zamjenu uredjaja ili povrat novca (zbog prekoracenja "razumnog roka" od 15 dana, definiranog u jamstvenim uvjetima).
Ponasanje Nokie i Mobisa nije iznenadjenje u ovoj prici (nisam ni prvi ni zadnji nezadovoljni korisnik - njihovo ponasanje zacudjuje utoliko sto Nokia vec odavno ne drzi trecinu trzista, a ponasanjem na ovaj nacin uskoro zasluzeno nece drzati nista).
Taman kad sam htio napisati prijavu Drzavnom inspektoratu (jer ne zelim glumiti krivca dok se ne dokaze suprotno i robovati kojekakvim hirovima Nokie i njenih ovlastenih poltrona koji ce smisliti sto nacina da vas odj...), odlucio sam ipak kontaktirati trgovca tek da bih cuo njegovo stajaliste i eventualno ubrzao proceduru, iskreno ne ocekujuci nista.
I sad ide iznenadjujuci epilog. :-)
Pravo, i to pozitivno iznenadjenje, je trgovac - Dradar - koji mi je bez odlaganja izasao u susret nudeci tri opcije: fotokopiranje trazenog racuna (a koje bi moglo potrajati koji dan), zaobilazanje servisa i popravak o njihovom trosku ili ekspresno rjesenje - povrat novca isti dan. Odabrao sam najbrzu opciju. :-)
Eto, nemojte zamjeriti, nije rijec o reklami nego o stvarnom pozitivnom primjeru korektnog odnosa prema kupcu kojeg, vjerujem, vrijedi istaci i pohvaliti. Jedino mi je krivo zbog toga sto se sve prelomilo preko ledja trgovca u situaciji u kojoj on (iako, pravno gledano, solidarno odgovoran) ne snosi nikakvu krivnju za nastalu situaciju, dok su se odgovorni (zasad) izvukli.