Citiraj:
Autor Squizl
Kupujem LCD za dnevni boravak od nekih 20m^2. Ograničen sam na eKupi jer imam njihov poklon bon, pa me zanima što preporučate do nekih 3500kn? Koristio bi se uglavnom za SD i HD filmove i serije, te možda za pokoju igru.
Generalno bi htio neki model srednje klase, naravno što veći, ali čini mi se da za ove pare jedino ide srednja klasa od 32". Udaljenost s koje bi se gledalo je nekih 2m. Malo sam istraživao i jako bi bilo lijepo da model ima DLNA, iako bi između veće veličine i DLNA odabrao veličinu (komp bi bio nedaliko od telke, pa ga mogu koristiti kao player). Samo još da napomenem da sam bio u nekom Samsung dućanu i tamo sam vidio dva modela, jedan od 100Hz, jedan od 50Hz, oba su vrtila isti materijal (Nascar utrku), i ja iskreno nisam vidio razliku, tako da nisam neki prezahtjevan korisnik. Uglavnom, ovako nešto je meni palo na pamet:
Philips 32" 4027H
Samsung 32" EH5000
Samsung 40" EH5000 (za ovaj bi se morao malo rastegnuti)
Panasonic 32" E5E
|
Evo mali update na ovo. Kupljen je Samsung 40le550d. To je CCFL model, sa 50Hz processingom i ima DLNA od zanimljivih featurea.
Ukratko, ja sam jako zadovoljan. Uređaj je jučer namontiran na zid, spojen je na PC preko HMDI-ja kao extended display (jel to pametno ako ga mislim koristiti samo za filmove i serije?).
Kao što sam i prije napomenuo, ja nisam neki prezahtjevni korisnik, ali kao takav sam oduševljen. Crna je odlična, a boje ne bježe primjetno prema nekom specifičnom dijelu skale. Trenutno sve gledam u movie modu sa nekim kalibriranim postavkama koje sam našao na netu, ali planiram nabaviti neki od onih kalibracijskih dvd-a pa ga posložiti po svojem ukusu.
Pogledao sam par filmova i serija i jako sam zadovoljan prikazom SD sadržaja i HD sadržaja na 720p. Na 1080p/24Hz imam problema jer slika trzne svakih par sekundi i efekt mi strašno ide na živce. NAvodno je to standardni problem ove serije Samsung procesora slike i može se smanjiti korištenjem 1080p/60Hz. Problem je što ja nemam pojma kako to podesiti u VLC-u (default codeci), a i ako podesim, nisam siguran hoće li se vidjeti promjena dok koristim extended display. Probao sam u CCC-u (imam Radeon 6850) forsirati 24Hz refresh rate za TV, međutim to ništa nije riješilo. Sutra ću probati skinuti Media player classic MC, pa vidjeti mogu li tako riješiti problem.
Druga stvar koja me buni je zvuk preko HDMI-ja. Naime, trenutno imam spojene Logi z5500 preko SPDIF-a, i ono što sam želio napraviti je da pošaljem preko HDMI-ja zvuk na TV, pa onda iz TV-a preko njegovog optičkog izlaza na Logije. Na kraju dobijem zvuk, ali isključivo u stereo formatu i sad ne znam koja od komponenata u lancu ne daje passthrough čistog signala. Može biti VLC, sami Windowsi, ili TV. Morat ću se s time još pozabaviti.
Uglavnom, ako kupujete novi LCD do nekih 4000kn, ja mogu preporučiti ovaj Samsung. Zasada sam vrlo zadovoljan, a ovi neki problemi koje i imam su vjerojatnije vezani uz računalo kao izvor signala, nego uz sam TV. Možda sutra okinem par fotki pa dodam na ovaj post