Relativno sam friški u hi-fi svijetu i ako bubnem, nemojte odmah kamenjem

Stvar je sljedeća: kupujem monitore i eventualno zvučnu ili interfejs za upogoniti sve to na nekom zadovoljavajućem nivou. Zapeo sam na tome da se zapravo razmišljam treba li mi balansirani output ili ne.
Monitore bi koristio za slušanje muzike s kompa, nikakav recording ili sl. Trenutno nemam nikakvu zvučnu. audio kablovi bi trebali biti dužine 2 do max 3 metra (išao bi na kraće ako se duži pokažu kao loša ideja).
U pitanju su
M-Audio BX5 D2 zvučnici i s obzirom da podržavaju samo balansirani XLR ili (ne)balansirani TRS 1/4" imam u vidu sljedeća dva scenarija:
a. nabavka neke zvučne kartice (npr.
Xonar DX), splitanje 3,5mm outputa na 2x RCA i spajanje na zvučnike s RCA to TS kabelom, sve skupa nebalansirano.
ili
b. nabavka npr.
M-Audio Fast Track Pro, spajanje na PC preko USB-a, a kako među izlazima ima 2x TRS balansirani iskoristio bi ih za spajanje zvučnika.
Pitanja:
1. Koliko mi mi je potreban balansirani izlaz, može li se to nekako unaprijed pretpostaviti/znati ili moram probati pa vidjeti imam li smetnji?
2. Ako se i odlučim na nebalansirani, je li pametno i ispravno na onaj način splitati stereo jack na 2xRCA (odvojeno L i R) pa onda s odvojenim TS kablovima ići na zvučnike?
3. Koliko se zapravo osjeti gubitak u SNR-u kod nebalansiranog izlaza?
4. Ako idem na nebalansirani i ako je sigurno da mogu očekivati smetnje, što mogu napraviti za njihovo suzbijanje?
Hvala ako ste pročitali sve ovo.