Krenuo ja u istraživanje matičnih ploča i kompatibilnosti sa određenim procesorom i sad mi je manje stvari jasnije nego prije...
Naime, složio bih si konfiguraciju, i od čega početi - od procesora (i5 3570 bez otključanog množitelja).
Dobro, prema specifikacijama na Intelovim stranicama odgovara mu socket 1155, a sam CPU je "ispisan" 22nm proizvodnim procesom. Pogledavši Asusove matične ploče, kod većine ploča chipseta P67 piše da
Supports Intel® 32 nm CPU, a kod Z77
Supports Intel® 32 nm CPU i Supports Intel® 22 nm CPU.
A pod
CPU support list Asusove ploče sa P67 chipsetom imaju naveden i5 3570. Nadam se da shvaćate zbunjenost - procesor je proizveden 22nm tehnologijom a većina ploča sa p67 chipsetom imaju naveden support samo za 32nm procesore.
Sljedeća stvar, na temelju čega odabrati chipset a u krajnjoj liniji i proizvođača matične ploče (ako se ne gleda samo jamstvo)?
Ako pomogne, svrha buduće konfiguracije je pretežito
gaming, a zatim glazba, filmovi, download i sl., važna mi je mogućnost nadograđivanja i proširivost sustava (veličina ploče),a nisam vičan overclocku ali opet u budućnosti, tko zna.
Kakva je situacija sa podrškom za "starije" matične ploče kada se nova arhitektura pojavi na tržištu, i procesorima za te "starije ploče", jer evo, kako kolega Drug Brko kaže Haswell arhitektura je na pomolu?