Citiraj:
Autor Željac
|
Eto tu sve piše.
A vezano pa potencijalni prometni čep u slučaju pristupa križanju s kružnim tokom prometa koje nije označeno dodatnim prometnim znakom nailaska na raskrižje s cestom koja ima prednost prolaska, tu sad u igru dolaze proračuni gustoće prometa na cestama koje sudjeluju u tom raskrižju.
Recimo toliko spominjani kružni tok na Mirogoju. On je tako označen jer velika većina vozila skreće sa Mirogojske na Aleu Hermana Bollea i obratno. Jako mali postotak vozila u principu prolazi njime za puni krug. Samim time nema česte situacije koja bi dovela do čepa.
Kada bi se s vremenom pokazalo da se tamo stvara čep zbog prometne signalizacije vjeruj mi brzo bi postavili dodatni znak
_____
Drugi slučaj, ako se dobro sjećam sada je tako označeni kružni tok u Zapruđu. Osim što su dodali semafore na av Dubrovnik kako bi pješaci neometano prelazili cestu, ranije su stajali trokuti na mjestu ulaska u kružni tok.
Danas ih čini mi se nema, nisam jako dugo prošao onuda, neka me ispravi netko ako sam u krivu.
No tamo je to opet moguće iz čisto tehničkih razloga.
90% vozila tim kružnim tokom se ili odvaja sa Mosta Mladosti na Av Duborvnik i obratno sa Av Dubrovnik na Most Mladosti. Jako mali broj vozila koristi kružni tok da se odvoji za Sarajevsku ili sa Sarajevske na most jer to mogu putem nadvožnjaka/produžetka mosta. Pa samim time opet nema uvjeta da se stvori čep.
Drugi je paradoks bio taj što u tom kružnom toku sudjeluje i tramvaj (šinsko vozilo) te je paradoks bio da vozilo unutar kružnog toka ima prednost ali ne i na mjestu gdje prelazi preko pruge jer šinska vozila imaju prednost nad cestovnim.
Citiraj:
Autor M.U.P.
ukoliko glavna cesta ide lijevo ili desno nebitno jer ti ne mjenjas smjer kretanja..
|
Opet krivo. Ti mijenjaš smjer kretanja. To je raskršće samo što se u tom slučaju cesta s prednošću prolaska ne nastavlja ravno nego lijevo ili desno.
Dakle dolaziš do križanja i daješ signal u kojem smjeru nastavljaš. Primjerice glavna cesta se nastavlja lijevo, a moguće je produžiti ravno i skrenuti desno. Ti skrećeš lijevo i nastavljaš cestom koja ima prednost prolaska. Isto kao što bi signalizirao da skrećeš desno. To samo znači da se ti ne moraš zaustaviti i propustiti vozilo a ne da sudionicima u prometu ne moraš signalizirati kuda želiš ići.
Citiraj:
Autor M.U.P.
sto se tice kruznog.. ja sam komentirao normalne situacije, ne situacije koje odskacu od vecine, a na kojima mnogi vole pametovat..
|
Daj jednostavno reci da nisi znao pravilo