View Single Post
Staro 03.10.2012., 17:14   #1299
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor Željac Pregled postova
Evo Vam pokoja slikica koja će vam sve svima razjasniti i razriješiti vas svih polemika i nedoumica
Slike su namjerno ostavljene velike.
Autor je Tomo Kišić i isprike na lošijim slikama (i autoru i vama ali, ipak je u cillju edukacije pa će valjda biti oprošteno )

http://www.pohrani.com/f/3w/m3/2NZZ18N7/dsc0053.jpg
http://www.pohrani.com/f/29/11R/3rl0ujjR/dsc0054.jpg
http://www.pohrani.com/f/3w/Iu/1nJQg7Qx/dsc0055.jpg
Eto tu sve piše.

A vezano pa potencijalni prometni čep u slučaju pristupa križanju s kružnim tokom prometa koje nije označeno dodatnim prometnim znakom nailaska na raskrižje s cestom koja ima prednost prolaska, tu sad u igru dolaze proračuni gustoće prometa na cestama koje sudjeluju u tom raskrižju.

Recimo toliko spominjani kružni tok na Mirogoju. On je tako označen jer velika većina vozila skreće sa Mirogojske na Aleu Hermana Bollea i obratno. Jako mali postotak vozila u principu prolazi njime za puni krug. Samim time nema česte situacije koja bi dovela do čepa.

Kada bi se s vremenom pokazalo da se tamo stvara čep zbog prometne signalizacije vjeruj mi brzo bi postavili dodatni znak

_____

Drugi slučaj, ako se dobro sjećam sada je tako označeni kružni tok u Zapruđu. Osim što su dodali semafore na av Dubrovnik kako bi pješaci neometano prelazili cestu, ranije su stajali trokuti na mjestu ulaska u kružni tok.

Danas ih čini mi se nema, nisam jako dugo prošao onuda, neka me ispravi netko ako sam u krivu.

No tamo je to opet moguće iz čisto tehničkih razloga.
90% vozila tim kružnim tokom se ili odvaja sa Mosta Mladosti na Av Duborvnik i obratno sa Av Dubrovnik na Most Mladosti. Jako mali broj vozila koristi kružni tok da se odvoji za Sarajevsku ili sa Sarajevske na most jer to mogu putem nadvožnjaka/produžetka mosta. Pa samim time opet nema uvjeta da se stvori čep.

Drugi je paradoks bio taj što u tom kružnom toku sudjeluje i tramvaj (šinsko vozilo) te je paradoks bio da vozilo unutar kružnog toka ima prednost ali ne i na mjestu gdje prelazi preko pruge jer šinska vozila imaju prednost nad cestovnim.

Citiraj:
Autor M.U.P. Pregled postova
ukoliko glavna cesta ide lijevo ili desno nebitno jer ti ne mjenjas smjer kretanja..
Opet krivo. Ti mijenjaš smjer kretanja. To je raskršće samo što se u tom slučaju cesta s prednošću prolaska ne nastavlja ravno nego lijevo ili desno.

Dakle dolaziš do križanja i daješ signal u kojem smjeru nastavljaš. Primjerice glavna cesta se nastavlja lijevo, a moguće je produžiti ravno i skrenuti desno. Ti skrećeš lijevo i nastavljaš cestom koja ima prednost prolaska. Isto kao što bi signalizirao da skrećeš desno. To samo znači da se ti ne moraš zaustaviti i propustiti vozilo a ne da sudionicima u prometu ne moraš signalizirati kuda želiš ići.

Citiraj:
Autor M.U.P. Pregled postova
sto se tice kruznog.. ja sam komentirao normalne situacije, ne situacije koje odskacu od vecine, a na kojima mnogi vole pametovat..
Daj jednostavno reci da nisi znao pravilo

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Zadnje izmijenjeno od: Wolverine. 03.10.2012. u 17:21.
Wolverine je offline   Reply With Quote