View Single Post
Staro 02.10.2012., 12:09   #1248
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Kružni tok po definiciji ne postoji-naravno ja cijelo vrijeme mislim na definiciju po ZSPC-u, o čemu je i tema, ne mislim na građevinske stvari

Trg bana Jelačića u Zagrebu je-neki nebi vjerovali-RASKRIŽJE:

26) »raskrižje« je površina na kojoj se križaju ili spajaju dvije ceste ili više cesta, a i šira prometna površina (trgovi i sl.) koja nastaje križanjem, odnosno spajanjem cesta,

Naveo sam čovjeku u startu kako se deklarira kao cjelina (pravno) a kako kao prometna građevina. On je posve zanemario što sam prvo napisao i ulovio se ko gladan kobasa druge izjave gdje se spominje kružni trak. To je samo njegov problem.

No poanta je da ljudi u principu trebaju shvatit obje definicije, jer uzmimo primjera radi petlju. Ako je gledaš striktno kao cjelinu, usrat ćeš se. Ako je sagledaš prema sastavnim djelovima i zanemaruješ ostatak odmah ti postaje jasnije kuda koja traka vodi. Isto je i s kružnim raskrižjem.

Dakle prema zakonu o prometu ona slika četverokrakog križanja prestavlja istu stvar. No posve je različita sa tehničlke strane.

Obično četverokrako križanje ima:
četiri trake koje ulaze/izlaze pravocrtno (ako gledamo dvosmjeran promet)
četiri presjecajuće trake (lijevo skretanje)
(skretanje desno ćemo sad zanemariti jer u principu predstavlja samo 4 točke uplitanja)

Dakle tehnički ima 8 prometnih traka.
U tih 8 prometnih traka ima 16 točaka presjecanja tj 16 potencijalnih točaka sudara.

Kružno križanje ima:
osam prometnih traka (4 ulazne i 4 izlazne)
jedan kružni prometni trak

Dakle ima 9 prometnih traka.
U tih 9 prometnih nema točaka presjecanja nego samo 4 točke uplitanja.

To je jedna velika razlika s područja sigurnosti, druga velika razlika jest na polju protoka prometa.

Stoga kad netko kaže da je kružni trak dio kružnog toka odnosno dio kružnog raskrižja nije rekao baš ništa krivo.
A upravo je taj način najjednostavniji ljudima da shvate sistem ulaska, kretanja i izlaska iz istog tog križanja, kao i prometna pravila koja vrijede u istom.

Jer ne postoji zakon koji kaže, ja sam u kružnom toku ja imam prednost, to je kao da kažeš ja sam na prometnom traku ja imam prednost. Prednost se regulira prometnim pravilima koja se odnose na kretanja prometnim trakom.

A sad hoće li Nybelung tjerat pravni izraz koji kružno križanje sagledava kao cjelinu (križanje) i svima braniti da ga pojasne tako što ga rastavljaju na tehnički sastavne djelove je opet samo njegov problem.

Nadam se da će onda isto tako revan biti i kad netko kaže autoput a ne autocesta.

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB