Citiraj:
Autor Old Iggy
Iz iskustva. i da, takvim developerima bi dao da testiraju na točno takvoj, opisanoj okolini.
Na stranu što nikako ne mogu nazvati developerom nekog tko ne poznaje osnove onog s čim radi, u ovom slučaju način rada s bazom, zašto je to loše i na koji način može doći do relevantne informacije o problemu.
|
Moje iskustvo je potpuno suprotno.
I dok mi je zamislivo da bi takva okolina (ako je dobro promisljena i odrzavana) bila (potencijalno cak i produktivnija) alternativa stavljanju SSD-a na razvojne okoline, postavlja se niz pitanja - tko bi to odrzavao, kako i koliko bi to kostalo? Bi li se to isplatilo s obzirom na relativno nizak i jednokratan trosak instalacije SSD-a u razvojno racunalo? Smatram da tesko.
Tvrdim da si pristup koji ti zagovaras mogu priustiti samo veci developerski timovi i projekti (recimo, 15+ ljudi), dok je on potpuno neprikladan za manje timove, manje projekte i manje firme - jasno, govorimo o hrvatskim gabaritima.
Sto se tice opaske o bazi, niti tu pricamo o osnovama, niti je tu rijec uopce o ingerenciji developera, koja zavrsava sa tablicom u bazi. Developer je tek konzument usluge koju bi trebao provideati dedicirani DBA - koji bi trebao znati sto se smije, sto ne i kako rijesiti te probleme.
Naravno, sve to vrijedilo bi za funkcionirajuci razvojni proces (dakle, luksuz i wishful thinking u RH), a ne svastarenje na koje smo vecina nas ovdje prisiljeni.
Najzad, stojim pri svom opcenitom stavu da kvalitetan softver (neovisno koji i kakav), treba biti sve samo ne kriptican u prijavi gresaka.
Citiraj:
Onaj tko ne može takvo što sebi priuštiti (a o tome sam točno i rekao - mali SSD je danas jeftin i za takve stvari OK) nema što raditi u ovom poslu, nije bitno da li je firma ili pojedinac.
A ove varijante (kompresija, da ne govorim deduplikacija, thin provisioning i slični elementi) jesu pokazatelji koliko netko poznaje tehnologiju.
|
Pa upravo to sam i ja rekao - ako je pitanje cijene gotovo irelevantno, cemu otpor ka objektivnom poboljsanju produktivnosti?
Citiraj:
Ne razumijem uopće, za početak, kako nekome može pasti na pamet takvo nešto. koliko vidim, čak je i poruka greške smislena.
Inače, developer je taj koji radi najveći kaos na bazi, nažalost. I upravo je krasan primjer današnjih produkcijskih situacija - najčešće problem u produkcijama i jest u kodu.
|
Osobno ne razumijem kako nekome u ovom poslu moze
NE pasti na pamet takvo nesto. Cisti inzenjerski rezon - imas ogranicena sredstva, ogranicen prostor i vrlo jeftin nacin da si povecas produktivnost i ucinis rad ugodnijim, sigurno laksi (i skoro beskonacno jefiniji) nego opet zicanje poslodavca da ti kupi novi i veci SSD (a sadasnji si vec jedva izmolio) te cekanje mjesecima na isti.
Kompresija na SSD-u je upravo to: smanjenjem zauzeca diska direktno pozitivno utjeces na njegove performanse, a dobici daleko nadmasuju gubitke pa si neto u plusu.
Iz mog iskustva, najveci hinderance i problem su (nakon korisnika, naravno) opcenito bili administratori. Tocno je da postoje developeri koji ne znaju (i, sto je najgore - odbijaju znati) neke osnove rada sa tehnologijom - ovim drugima bih smjesta zaljepio ili smanjenje place ili otkaz. Medjutim, bespotrebne komplikacije koje su administratori skloni sloziti, posve neopravdana paranoja, totalno nepracenje tehnologija i trendova te blatantno kreiranje posla samo radi kreiranja posla su bile najvece poteskoce i primus razlozi zasto je projekt kasnio.
Citiraj:
Upravo zato što se radi o vremenu i novcu takve perverzije su mi, s poslovne strane gledano, apsolutno neprihvatljive.
Enterprise SSD kod nas (kao i vani) nije u igri jer je iznimno rijetko potreban, tamo gdje ima smisla (ekstremno rijetke baze, storage tiering) se odavno koristi, još uvijek je jako nepozdan ukoliko nije SLC (koji je pak ekstremno skup) i nećeš baš naići na iste samo zato jer su se developeri zaigrali.
|
Kakve perverzije? Zelimo si maksimizirati ustedu novca, ubrzati produktivnost i uciniti rad ugodnijim - kako su to perverzni zahtjevi?
Citiraj:
To neka kaže šefu. Ali kako će koristiti SSD mora reći sebi u ogledalu.
|
S ovim prvim se slazem, ali mozes li pojasniti ovo drugo?
Sorry, nisam shvatio pitanje: gdje se ne radi - sto?