Citiraj:
Originally posted by vex
Bubbaaaaaaa
pričao sam sa jednim elektro-nekim i on mi veli da bez beda otvorim napajanje jer kao, ništa se neće dogoditi.
|
Kuciste smanjuje EM smetnje i pospjesuje ventiliranje, pa cak i tada kada _nemas_ ventilator. Onaj tko ti je to rekao je kreten i nadri zic majstor. Takvo napajanje te moze
ubiti te osim sto predstavlja prijetnju tvome zdravlju, moze skoditi i tvom racunalu te imovini opcenito.
Citiraj:
de mi reci što se točno unutra pregrijava, da eventualno još dodam nekih pasivaca na ta mjesta da to sredim
|
Griju se linearni regulatori (obicno 7805 za logiku napajanja) i (neki) tranzistori snage. Problem nije toliko u njima (nerjetko mogu raditi i u vrlo visokim temperaturama; preko 100 C) koliko u pasivnim elementima, napose elektrolitskim kondenzatorima i zavojnicama, koje su strahovito osjetljive na temperaturne varijacije, a sama kvaliteta switchera ovisi o RLC spojevima. IMO, na buku te ne kosta nista da stavis neki veliki i spori 120mm ventilator. Netko ce ti znati reci i ime, ali oni koji idu s 3.5" kavezima za diskove sa CM Stackerom se vrte tako da im mozes brojati lopatice, a opet pusu kako valja.