Citiraj:
Autor antrax
ma osobno nemam uopce iskustva sa novim serijama mehanickih diskova unatrag jedno 2-3 godine. Samo sam povremeno znao cuti zalopojke i to je sve, a vidim da ni sam ne uzgajas u kompu farmu wdovih zelenka, pa zato komentiram
O cijenama da ne pricam, uopce ne znam kako se krecu, ni otprilike (bez da pogledam na nabavu prije).
Morat cu obnovit gradivo malo cini se, na svim razinama..
(moji wdi rade k'o urice za sad i imaju onu nesuvislu garanciju jos pa ne brinem, kuc kuc kuc o suplje [glavu])
|
Ma nije farma - imam Spinpoint F3 1 TB, sjajni 2.5'' WD5000BPKT Black od 500 GB i stari Maxtor DiamondMax od 300 GB; htio sam se jeftino dokopati opscene kolicine prostora te na taj nacin izbjeci razmisljanje o ciscenju diskova, ali uz ovakve stvari, nije mi to sila.
Cijene su jos uvijek prebezobrazne, IMHO - iskoristavaju poplave u Tajlandu maksimalno (plus uobicajena pohlepa domacih trgovaca), ali alternative za masovni storage nema; sto bismo trebali koristiti, opticke diskove? Pa to je zivi cirkus.
Citiraj:
Autor Gizm0
I šta kažete da uzmem zelenka ili da potražim srecu negdje drugdje? ^^
|
Drugdje? Tesko ces naci ista drugo u tim gabaritima, barem ne u RH - Seagate-a ako i nadjes, platit ces masno (Constellation od 2 TB kosta oko 1500 kn, koliko vidim i to govorimo o obicnoj SATA3 verziji), a ostalih u tim velicinama i nema.
Ako ti nije za glavu, ja ne bih uzeo, no ako jest, mislim da si ok sa Greenom sve dok ga ne koristis kao sistemski disk (osobito ne pod Linuxom), vec kao cisti storage. Ako ga uzmes, samo povremeno prati kretanje LCC atributa i vidi kako ti se ponasa. Mislim da mu je garantirano 300 000 ciklusa, nakon toga se pali SMART warning, ali opet to nije znak da ce disk umrijeti odmah (ili ikada).
Naravno, garancija od 2 godine nije bas neka sreca, ali....kao sto rekoh, u tim dimenzijama, ja ne vidim puno izbora. Ili uzimas WD ili ne uzimas nista, nazalost.
BTW, ako uzimas 3TB WD-a, onda nemoj uzeti WD30EURS, vec svakako WD30EFRX. Review
ovdje.