Tema: Guild Wars 2
View Single Post
Staro 20.09.2012., 23:13   #185
HAL
Premium
Moj komp

HAL's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor MadBoY Pregled postova
Ne znam za GW1, nisam pratio tu igru.

Ali GW2 je tipicni F2P naslov u smislu da nema pretplate i da se nista dodatno ne placa. Ali zato postoji market u igri, gdje ce sa vremenom dodavati sve vise stvari.

Igram jednu F2P igru u kojoj je hrpa ljudi potrosila 2-5k dolara i nastavljaju trositi po 50-100 dolara tjedno na igru.

Ovi hibridni nacini, koji su kao F2P, ali nude i pretplatu su u biti P2W igre. Bez placanja si nitko i nista.
Pričaš gluposti o GW2 tek toliko ili samo da bezveze dezinformiraš ljude?

Ali eto danas sam dobre volje pa ću ti malo objasniti kako stvari stoje sa Guild Wars (1 i 2) načinom poslovanja:

Dakle Guild Wars 2 je B2P (Buy to Play) igra, te kao takva ima određeni market u igri koji prodaje takozvane cosmetic iteme koji služe samo za izgled, te prodaje određene boostove (veći XP, brži craft, HP regen, itd.). Dakle u GW2 nemožeš, niti ćeš ikada moći kupovati iteme koji će ti dati neku suludu prednost u igri nad drugim igračima. Također važno je napomenuti dau igri imaju dvije PVP opcije: sPVP (structured PVP) u kojem odmah imaš sve opcije što se armora, oružja i nadogradnji za spomenute tiče (dakle svi imaju isto, bitan je skill) i WvW u kojem nemaju svi sve isto, ali to je manje bitno, jer oni boostovi koje sam spomenuo su dostupni svima i ne čine nikakvu razliku. Što se toga tiče gotovo da niti nema razlike između GW2 i najpopularnije MMO-a današnjice WoW-a.

Također velika posebnost GW2 je u tome što su preuzeli jedan dio modela od EVE Online igre u kojoj pretplatu možeš plaćati ingame lovom, dakle jako je slično u GW2, jer ti sa ingame goldom možeš kupovati gemove i sa tim gemovima kupovati što god hoćeš na gore spomenutom marketu.

Još ću samo objasniti business model koji ArenaNet ima u usporedi sa drugim MMO igrama, uzeti ćemo WoW kao primjer:

WoW 12 mjeseci

Pretplata: 12 X 13 EUR = 156 EUR
Moguća ekspanzija: cca 50 EUR
Sveukupno: cca 206 EUR + kupnja kozmetičkih stvari nadogradnji sa marketa

GW2 12 mjeseci
Pretplata: 0 EUR
Do 2 moguće ekspanzije: cca 100 EUR
Sveukupno: cca 100 EUR + kupnja kozmetičkih stvari nadogradnji sa marketa

Dakle svakome je jasno da zapravo plaćanje pretplate na MMO igre je jedan arhaičan način za mužnju love koji nasreću odlazi u povijest, drago mi je da je GW2 jedna od pionirskih igara koji će tamo takav business model i izgurati.

Tako da usporedba ovog modela sa nekim polujadnim korjeskim F2P drekom (npr. Silkroad Online) je naveći fail ikada, a pouka svega je da se o nečemu informiraš prije nego počneš o tome pametovati.

Zadnje izmijenjeno od: HAL. 20.09.2012. u 23:31.
HAL je offline   Reply With Quote