View Single Post
Staro 18.09.2012., 12:02   #1045
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Zakon jasno definira što i kako. Nema obaveze ili dopuštenja "primarnog poštivanja" bilo koje vrste prometne signalizacije.
Policija nema nikakve veze s tim.
Ili ja nejasno pišem ili ti ne razumiješ.

Primjer prvi : horizontalnom signalizacijom je na raskršću dopušteno voziti ravno i skrenuti desno. No, prometnim je znakom zabranjeno desno skretanje za teretna vozila. Ne smiješ skrenuti, ali ako promet regulira službena osoba i naputi te da protivno znaku skreneš desno, to moraš poštivati.

Primjer drugi: na semaforiziranom križanju uopće ne rade semafori. U tom slučaju treba poštivati prometne znakove o cesti s prvenstvom prolaza. Ukoliko semafori rade na način da trepće žuto svjetlo, uobičajeno je da promet reguliraju službene osobe i to podrazumijeva da vozila koja dolaze cestom s prvenstvom prolaza neće silom tražiti svoje zakonsko pravo regulirano prometnim znakom.

Primjer treći : voziš jednosmjernom ulicom i dolaziš na križanje s jednosmjernom ulicom. Znak na kolniku te upućuje na desno skretanje a zbog nekog razloga ( rekonstrukcija ceste ) prometnim znakom je određeno lijevo skretanje. Treba ga poštivati. U sličnom slučaju ( zbog prometne nezgode ) znak na kolniku i prometni znak upućuju na desno skretanje, no službena osoba upućuje te lijevo. Probaj tražiti svoje pravo koje ti daju znakovi.

Toliko o hijerarhiji prometnog znakovlja. Prometna policija itekako ima veze s tim. Uostalom, često se puta događalo na Ličkoj magistrali (D1) da je policija zbog spore vožnje u dugačkim kolonama, doslovce tjerala vozače da voze brže, unatoč tome što se promet odvijao kroz naseljeno mjesto kraj škole gdje je brzina inače dodatno ograničena.
Prošao sam poslom gotovo cijelu Europu i bivšu državu a vozim već 37 godina. Svugdje je manje-više tako.