Citiraj:
Autor buljo
Svi imaju to u glavi ali će ti jako mali broj ljudi to napravit u praksi, jer kada se to dogodi vozači će instinktivno stisnut i držat kočnicu, čak i jače stisnut u nadi da će prije stat.
|
Malo sam nadopunio post dok si ti svojeg pisao.

To sam i prije spominjao. Iznenadni šok i panika kad se nešto desi na cesti sprječavaju reakciju koja bi trebala biti savršena da bi izveo kočenje kako se spada (bez ABS-a). Bez ABS-a i iskustva u panici lupiš, ne puštaš i nemaš ni upravljivost ni u većini slučajeva dovoljnu zaustavnu snagu. Sa ABSom imaš upravljivost i kraći zaustavni put sa takvom istom reakcijom.
Citiraj:
Autor buljo
To što si ti proveo na poligonu ne znači apsolutno ništa dok ti se to ne dogodi u nekoj zeznutoj situaciji na cesti.
|
Poanta je da kad se desi u zeznutoj situaciji na cesti moraš brzo i pravilno reagirat a ne razmišljat kako reagirat. Zbog toga moraš proći kroz te situacije i stvorit podsvjesni refleks kako se ponašat u toj situaciji. Najsigurnije je na poligonu, a ne čekat da ti se desi u vožnji i onda otkrivat načine kako se izvuć. Imaju na poligonu način kako stvorit djelomice neočekivanu situaciju, al poanta je da osjetiš koje su granice u vožnji i naučiš ono što ne smiješ raditi.
Citiraj:
Autor buljo
Djelomično točno, bitna stvar u svemu tome je što nakon svakog otpuštanja trebaš manje stisnut da ne dođe do proklizavanja a opet da auto što jače koči, ali to su detalji koje znaju ljudi koji imaju iskustva sa tim i koji su tako morali ne jednom naglo zakočit.
|
Tako je, to sam nadopunio u postu. Moraš znati kad si na granici i reagirati nakon blokiranja. A za to moraš imat iskustva u vožnji i moraš proći kroz te situacije. Znam kako se sve to radi ali u vožnji to ne bi mogo napravit jer nisam imao iskustva u takvim situacijama bez ABS-a.
Citiraj:
Autor Burko
meni je smijesno koliko mi je ljudi pitalo da li imam ABS jer ne proklizujem po sljunku/pijesku dok sam znao jace zakociti, pa se cude kako su naprijed diskovi, iza dobosi........ sve stvar koliko si naucio i kako si naucio voziti.
|
Na šljunku ABS panično reagira i ne koči kako se spada. Bez njega ćeš se ukopat i puno prije stat, a upravljanje i ostalo ovisi o vozaču.