View Single Post
Staro 15.09.2012., 19:45   #235
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Vec godinu dana imam Asus G74SX, pa evo nesto i o njemu.

Zbog raznoraznih okolnosti morao sam preci sa desktopa na laptop, a kako volim poigrati trazio sam gaming laptop, pa je odabir bio pao na G74SX koji je prije godinu dana bio po meni najbolji izbor.

Laptop vec godinu dana radi bez greske i sve vrti bez ikakvih problema. Naknadno je u njega ubacen Kingston HyperX 120GB SSD kao OS disk, a 750GB HDD koji dodje s njim sluzi kao disk za spremanje (laptop dolazi sa 2 mjesta za HDD).
Ionako brz laptop je nakon ubacivanja SSD-a postao munjevito brz, zaista je uzitak gledati kako se programi otvaraju gotovo trenutno, a laptop boota u izuzetno kratkom vremenu.

Za sada laptop radi bez greske i jedini kvar na njemu je bio otkazivanje optickog pogona. Kako mi isti uopce ne treba nisam se cak potrudio niti otici na reklamaciju (laptop je pod garancijom).

Pozitivno:

Performanse su s obzirom na namjenu i ugradjene komponente naravno odlicne, igre koje ja igram idu bez ikakvih problema na full postavkama.
Hladjenje je zaista vrhunsko i pod full opterecenjem za vrijeme najvrucih ljetnih dana CPU ide na nekih 73-75'C, a GPU na 70-72'C. S obzirom na ugradjene CPU i GPU (i7 2630QM i GTX560M) mislim da je to odlican rezultat za full load i vanjsku temperaturu od 35+'C. Pri tome se nista od temperature ne disipira na tipkovnicu i podrucje gdje odmaraju ruke, pa je uvijek ugodan za koristenje.

Uglavnom, zaista vrhunski laptop sa svim superlativima, pa nema potrebe previse nabrajati (osim gore dva vazna - performanse i hladjenje), pa cu se samo osvrnuti na par mana.

Negativno:

1. Tezina: laptop bez punjaca ima preko 4kg, a punjac je cigla od 150W. Definitivno nije za konstantno nanasanje okolo, ali meni nije problem jer onoliko prenosenja koliko mi treba se da izdrzati.
2. Prljanje: poklopac ekrana i odmoriste za ruke su prekriveni nekom gumiranom masom. To jako lijepo izgleda cisto i jako ugodno za ruke (odmoriste), ali taj se materijal dosta "packa", pa je potrebno cesce ciscenje kako bi se odrzao uredna izgled.
3. Usisavanje prasine: kako laptop ima poprilicno mocno hladjenje da bi mogao te komponente odrzati hladnim jasno je i da usise poprilicne kolicine prasine. Stoga je preporucljivo svakih 2-3 mjeseca lagano ispuhati sustav hladjenja komprimiranim zrakom. Na srecu postupak je dosta lagan jer su otvori ogromni, a i za 10 sec se otvori upgrade bay, pa gotovo polovica unutrasnjosti ostane otvorena.
4. Smjestaj konektora za punjenje i mrezu: konektori za punjac i za mrezni kabel (ako se doma zeli koristiti kabel umjesto wirelessa) su smjesteni sa desne strane. Doduse, skroz gore pri vrhu, ali i dalje poprilicno glupa odluka s obzirom da je to gaming laptop, pa je normalno za ocekivati da ce se s te strane "plesati" s misem. Lijeva strana bi bila puno bolji odabir.

Sve u svemu - vrhunski stroj za nekoga tko zeli izuzetno jak laptop (vise recimo desktop replacement) sa par gore navedenih mana. No sada je to vec "stari" model, izasao je noviji G75 sa Ivy Bridge i Keplerom, ali namjena mu je (pa vjerovatno i karakteristike) ista.
Vjerujem da ce i ovaj s obzirom na ugradjene komponente jos dugo vremena s lakocom odradjivati sve sto se od njega zatrazi.

CPU: Intel Core i7 2630QM
GPU: GeForce GTX560M 3GB
RAM: 16GB DDR3-1333
HDD: 120GB Kingston HyperX SSD + 750GB 7.200 WD HDD