Ak se oš igrat evo ti onda par napomena (kak bi to ja upogonio da imam vremena):
1. Prouči i nabavi virtuabox ili vmware - uglavnom software za virtualne mašine
2. Napravi jedan virtuslni stroj
3. Poveži usb port na kojem je eksterni hard sa virtualnim strojem
Sad imaš poligon za testiranje.
E sad još ti treba učitavanje registry hivova u registry editror - prouči to te onda sljedi dijelove gornjeg tutoriala, letimično sam dio da nešto petlja po registriyu al ne znam napamet šta - uglavnom princip je natjerat učitavanje usb drivera prije boota.
Kad modificiraš registry na eksternom hardu onda samo testiraš pokretsnjem u virtualnoj mašini.
Naravno radi backup filova prije modifikacije i pazi da petljaš po učitanom registriyu a ne po vlastitom tj. Aktivnom

.
U svakom slučaju oprezno i uz dovoljno volje i strpljenja možda i uspiješ.
A za ovo "slušaj i nemoj probavat" - zašto? U najgorem slučaju si može sredit postojeću instalaciju ali samo nešto ne kuži ili ne pazi. Da je gubitak vremena - vjerojatno je i lakše je napravit image sustava pa iz njega vuć potrebne podatke, a ne klonirat sustav na eksterni usb.
Eh kad smo kod toga: ima još jedna solucija koju sam ja radio za svoj laptop. Uzeo sam akronisa i išao testirat onu opciju restorea na različit hardwer. I stvar doslovno radi. Znači napravio sam image laptopa R60 i restore u virtualnu mašinu. OS je xp i radi najnormalnije u virtualnoj mašini.
Al dobro tamo je samo promjena HAL.a na postojećoj instalaciji, ovdje se radi o modificiranju učitavanja drivera za usb.
Možda ti je ovo moje rješenje jednostavnije za izvest ako hoćeš samo sustav sa laptopa imat za uspomenu i da moš radit na njemu.