View Single Post
Staro 08.09.2012., 12:50   #309
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Alvin je u neku ruku u pravu kad kaže da mi "fušeri" u 80% slučajeva zeznemo planove "ultra mega uber cool company susedu". Imam frenda koji je imao IT firmu, naravno da je propala. Koliko je kriva svota koju firma mora dati državi, toliko i lijenost, neobaveznost i samouvjerenost u obavljanju posla. A naplati k'o veliki, i reklamacije ne uvažava jer je on, vidiš, važna korporacija koja operira iz sobe i sastoji se od jednog neozbiljnog polumajstora za kompove s velikim egom i još većim apetitom za lovu.

Čovječe, pa zbog tog frenda sam ja koji sam tada bio laik za kompove (ne kažem da sam sada genije) počeo raditi istu stvar samom sebi. Džaba meni šta on meni skljaštri prozore na računalo, kad je lijen spucat drivere za grafu, upisat "company", bilo šta osim lupat po enteru. To za mene nije posao, i za svakoga kome je to domet smatram da i treba propasti, ako ja bez ikakvog predznanja o tome to radim bolje od njega za 3 dana. Dečko je super, i drag i sve, ali više mu ne dam blizu svog računala. Nakon nekog vremena je on počeo nositi kompove meni da ih sređujem, jer se dokazalo da sam bolji u dijagnosticiranju kvara, nisam lijen očistiti nešto i što je najbitnije, stojim iza svog posla.

Tržište isto igra veliku ulogu u tome svemu. Nije isto radit računalo u kraju gdje je prosjek plaće soma jurića i negdje gdje je prosjek plaće = socijalna pomoć. Kako da ja sad izbijem nekome 300 Kn iz džepa ako mu je to sve što ima, a dijete mu je željno čokolade?

Pravila igre ostaju ista, iznos smišljam u trku. Nisam neki humanist - ustvari uopće ne volim ljude, ali sažaljenje mi je jako razvijeno, i neću sirotinji uskratiti koricu kruha iz usta da bih pobrao više nego šta treba. Ako mi se navaža u S-klasi a cendra, odrat ću ga k'o jarca, pa nek' cendra i dalje.

Što se tiče reklamacija, kad obavim posao, žrtvujem desetak minuta da čovjeku objasnim kako i zašto se prema nečemu treba odnositi nekako, i zašto je to bolje za njega (tipa "nemoj laptop držati na krevetu, ako držiš stavi barem tacnu ispod njega", "nemoj instalirati bedastoće, imaš sve šta ti treba"). Tko se toga ne drži platit će opet, tko se drži a nešto ne ide po planu i programu odradit ću to mukte jer smatram da je to u redu od mene. Možda će me to otjerati u propast, ali barem ću propasti sa osmjehom na licu i mirom u duši.