ne zelim reci da je tesko, i ja ne pricam o tome. meni nije tesko, ali zasto bi si ja to uzimao za obavezu?
i ne, to nikada nije "samo dici sistem". jebemu, kod W7 je to klik, klik, odoh na kavu......... ali to nije samo to, driveri, pogotovo kod laptopa i kada nije W7 u pitanju znaju uzeti koji sat. testiranje, kao sto sam rekao, itekako uzima vrijeme. i treba znati sto ganjas i s cim ganjas, i s cim eventualno popraviti. a da ne pricam (sto sam spomenuo) o raskapanju laptopa da bi dosao do hladnjaka, ili o raskapanju cijelog kucista da bi ga ocistio kako treba, jer nije vidjelo zraku sunca preko pet godina...........
ili recimo, sto isto znam raditi, promjena kondenzatora. i pazi, nikada nije preko 200 kuna od mene naplaceno! a bilo koji servis samo za reinstalaciju uzima min 150 kuna, u sisku konkretno 189 kuna je minumum. za sat, sat i pol vremena posla.
isto tako, nije samo OS u pitanju, nego su i svi programi i programcici koji olaksavaju zivot. jednostavno, nije tesko? eto ti internet, imas dvije ruke, imas mozak - sve ti je na raspolaganju.
mislim, ja ne radim besplatno. kao sto sam napisao, niti ocekujem da meni netko sto meni treba - radi besplatno. imam i ja "prijatelja" automehanicara koji ima vrlo pristupacne cijene, ali ne radi besplatno. a iskreno, najcesce se radi o promjeni filtera, ulja i nista posebno, samo sto ja nemam rake niti dizalice, i vjerujem covjeku. da li je to tesko? jebiga - nije, ali ja to isto shvacam kao posao, i sasvim logicno da mu se plati. zasto on meni nebi eto, naplatio samo materijal? nije niti on radio nesto dugo, 45 minuta recimo...........
kuzis? i kao sto rekoh na pocetku, postoje "prijatelji", i postoje prijatelji. ja znam da mi se nitko nije vratio ili me zvao, e, ovo ne radi kako treba i da je bio nezadovoljan. kako rekoh, najcesce me te iste musterije preporuce dalje, jer radim previse za premalo novca, iako je to - fus (pa jel, nemam prijavljen obrt i radim na crno).
ti ako ides okolo i sredujes ljudima kompove for free moze znaciti samo nesto od navedenog:
1) zivotni cilj ti je biti IT "majka tereza", i pomazes neukom pucanstvu za nikakvu naknadu osim osmjeha,
2) imas jako malo ljudi oko sebe,
3) iskreno, ne znas koliko znanja moze trebati, i uzimas zdravo za gotovo "jer je to samo dizanje OS-a".
kako god bilo, ja se vise ovdje ne javljam. kako sam vec rekao, i ja bi cepao cifre od parstokuna, da imam posao. nemam, takvo je sranje u drzavi, snalazim se. ali da cu raditi besplatno nema sanse, pa nisam nasao znanje na cesti niti vrijeme, necu. BMK, neka sreduju onda takvi prijatelji o kojima ti pricas, sistem ce sljakati, ali pitanje koliko dugo i kako kvalitetno. ja napravim ili kako treba ili ne napravim uopce, ali ako napravim - napravim za kontrauslugu (prijatelji), ili novcanu naknadu (svi ostali, racunajuci i "prijatelje").