Da dignemo malo temu

U ovoj godini probao sam oko 130 novih vrsta pive. Pa krenimo redom.
Poljskim pivama iz supermarketa uglavnom sam bio razočaran - Lech, Warka i Tyskie potpuno bezveze kao i Tatra. Okocim i Debowe mrvicu bolje, ali ništa posebno. Kao i obično puno boljima su se pokazale pive iz malih pivovara - Brovaria Pszeniczne, Miloslaw, Kozlak amber, Miodowe Ciechan, Pszeniczniak, Radom Pszeniczne, Imperium atakuje, Amber Zywe. Iznenađenje mi je bio
Lvivske Porter izvrsno ukrajinsko tamno pivo.
Od njemačkih ne treba se dati navući na Berliner kindl sokiće (stavljaju voćne sirupe u pivo), od bezveznijih u sjećanju su mi ostali Gaffel, Schultheiss, Erdinger kristallweizen, Veltins. Preporučio bih
Weihenstephaner Hefeweissbier jedno od najboljih (uz Schneider Weisse) pšeničnih piva koje sam pio. Zatim definitivna preporuka ide za Andechser Doppelbock i Andechser Weissbier kao i za
Schneiderov Aventinus.
Velika preporuka i za američko pivo Samuel Adams Boston Lager - izvrsno pivo, mene više podsjetilo na ale. Dobar mi je bio i
Blue Moon iako dolazi iz pivovare koja je u vlasništvu Coorsa, jedne od četvero najvećih (i zloglasnih) američkih pivovara. Šteta što nam nije dosupno više američkih piva jer imaju se čime pohvaliti. Doduše čujem da u Metrou ima Sierra Nevada IPA koja bi trebala biti jako dobra.
Dva talijanska piva koja sam pio bila su razočaranje (drugo nije niti bilo za očekivati) s tim da je Bira Moretti dosta slična Ožujskom, a Peroni je čak i gora od tog. Rijetko viđena splačina - jedva sam je popio.
Od engleskih piva odličan mi je bio Landlord pa Market Porter Winter Ale, Harveys Best Bitter, Hobgoblin, Pressed Rat and Warthog uz još bar desetak vrlo dobrih. Malo razočaranje bio je irski Caffreys jer o njemu sam čuo hvalospjeve, a nije me toliko oduševilo.
U Austriji sam probao izvrstan
1516 Eejits Oatmeal Stout i 1516 NZ Victory Hop Devil India Pale Ale za koji mogu reći da je jedno od najboljih piva koje sam ikad probao.
U Češkoj sam nastojao izbjeći ove standardne pive. Preporučio bih Tri Ruže u Pragu, pivnicu koja ima vrlo dobre pive kao i u Medvidku (1466, Oldgott Barrique ležak 13 i Little Bear). Zatim vrijedi isprobati i piva pivovare Ferdinand npr. Sedm Kuli i Primator Weizenbier. Oduševio me Kocuor sa svojim
Samurai IPA i Matuška (prije svega
Hellcat pa onda i California Pale Ale i pšenično). Vrijedi probati i Permon IPA, Uneticke 12, Hubertus ale.
Od razočaranja naveo bih katastrofalni Gambrinus, Princ Max X, a očekivano i kinesko pivo Tsingtao.
Bezuvjetnu preporuku dao bih Brewdogovom (škotska pivovara)
Hardcore IPA iako košta nešto više vrijedno je svake kune, a samo nijansu manje dobar je (isto Brewdogov) 5 A.M. Saint.