Citiraj:
Autor Baja 001
Evo samo da podjelin iskustvo i priupitam fizičare forumske. Passat 2.0TDi (xxx Nm) neki dan me izbio Clio Sport stari. ~180ks, ali manje Nm.Objasnite mi te pojmove, svi spominju neko turbo Nm ubrzanje i šeme (f1 ~400Nm ako se ne varan), Scania ~3500Nm... Uglavnom zanimaju me ti odnosi i sl.
|
Bit će da riba klija ima manje masti u organizmu, vjerojatno je puno fitnessa u pitanju. I Tomos BT50 je brži od M84, prvi ima oko 4 KS, drugi oko 200 puta više.
Svaki auto ima svoj način vožnje, ovisno o namjeni za koju je napravljen. Prijenosni omjeri isto tako igraju veliku ulogu u tome. Tako se dogodi da M5, koji u mojim standardima ulazi u kategoriju automobila koje smatram "teškašima", ima isto vrijeme na istoj stazi kao 911 GT3.
Citiraj:
Autor Swarm dude
Koliko će automobil s nekim motorom "čupati afalt"  eto, to je to 
Tu ima štošta za objasniti i jako puno parametara, no jedno "rule of thumb" je čim je dulji hod klipa, tim motor ima veći okretni moment (kamioni, lokomotive).
|
Samo ako imaju istu efikasnost motora i približan stupanj kompresije. Inače često bude kontra. Zamašnjak isto nije za baciti.