Citiraj:
Autor doublev
Sad ti namjerno ignoriraš poantu 
Bez obzira koliko to želiš ignorirati, iPhone je za razliku od Androida po usabilityu daleko pristupačniji običnom korisniku.
|
To je relatvno. Ne vidim po čemu je to Android "nepristupačan". Ako ga moja žena koristi iz prve ili četverogodišnja kćer, ne vidim problem.
A jedan SII (baš da ne idem u, nazovimo "high-end") mi je miljama upotrebljiviji nego iPhone u svim elementima - connectivity, aplikacije, veličina, cijena, performanse, da ne govorim da se ne mogu sjetiti ijedne iPhone prednosti.
Citiraj:
Autor doublev
Što se tiče market sharea, to je jedna druga tema. Meni osobno nebitna. No razlog tako velikog market sharea kojeg drži Android treba svakako naći u Galaxy Miniju i drugim sličnim (polu)proizvodima. Na to si vjerojatno mislio s onom pristupačnošću, zar ne?  Tu se vjerojatno slažemo...
|
Market share i je osnova cijele priče. Nažalost. Apple tu gubi jako na tom segmentu, drugi (ne samo Samsung) idu krupnim koracima naprijed, ovo im je jedini način da ga "zaustave". Drugi ne vidim.
A napad na Samsung je isključiv (nema ozbiljnih problema s drugim Android proizvođačima) jer je samo Samsung kao samo jedan Android proizvođač pretekao Apple, da ne govorim o cjelini.
Citiraj:
Autor doublev
Pa i slažem se da Apple nije neki inovator. Ali uzeo je sve te stvari koje su negdje drugdje postojale, usavršio ih i upakirao u jedan vrlo dobar proizvod. Bolji nego bilo čega što je prije postojalo. Pokrenuo je revoluciju u tom segmentu. Usporedbi brojke prodanih primjeraka prije i poslije iPhonea. Brojke ne lažu.
|
Izvrsno, a onda tuži zato jer ima inovacije nastale na krađi drugih? Kad oni kradu onda je to OK, kad drugi onda su milijarde u pitanju?
Citiraj:
Autor doublev
Ako ćemo o neinovatorima, Samsung je još gori. On je isto uzeo nešto što je prije postojalo negdje drugdje i stavio to u jedan proizvod (dobro, nekoliko). Samo što eto "postojalo prije negdje drugdje" u ovom slučaju "postoji kod Applea sada i iznimno je popularno". Nisu apsolutno ništa inovirali a upitno je koliko je taj njihov proizvod bolji a kamoli da uvodi bilo kakvu revoluciju. Samo još jedna kopija.
|
Samsung je svjetski inovator br. 2, odmah iza IBM-a, po zadnjim ciframa (ako me pamćenje ne vara) imaju godišnje cca 60 do 70 puta više registriranih patenata nego Apple (Na stranu što se sve zove patentom).
S druge strane SII, a posebno SIII su pomeli pod s iPhoneom. Čeka se Appleov odgovor, ako ne daju nešto stvarno novo (iliti, "inovativno i patentirano") realno su gotovi na tržištu smartphonea, mogu ih držati u igri samo zaljubljenici.
Citiraj:
Autor doublev
Ni meni se ne sviđa to patentiranje. USA je vrlo specifična zemlja po tom pitanju. To svakako nije dobro ni za industriju ni za krajnjeg korisnika (ali budimo realni, prvenstveno za industriju jer za krajnjeg korisnika se "brineš" tek kad popušiš na sudu pa se vadiš na tog krajnjeg korisnika i kako će on biti taj koji zapravo puši ali zapravo ti pušiš jer si dužan milijardu dolara što je pušiona a uz to moraš naći inspiraciju za dizajn svojih proizvoda negdje drugdje). Ali ako misliš da je Google altruistička firma koja zapravo ne želi tvoje novce već dobrobit čovječanstvu, živiš u svijetu snova. Isti taj Google je vlasnik velikog broja patenata i neće previše čekati da nekog tuži ukoliko bude ugrožen.
|
Google?
Patentiranje je realan način zaštite R&D-a. No u normalnom svijetu patentira se nešto novo, čega kod Applea nema, a tuže za iznose koji se nikad nisu pojavljivali u povijesti. I zato se sve više gade sve većem broju ljudi.